Răspuns :

PARTICIPĂ ⯈

 

Recenzie ”Mica prințesă” de Frances Hogdson Burnett

by Florentina Turcanu | Jul 18, 2015 | Cărți pentru Copii, Educație, Familie, Literatura Universală, Recenzii cărți

 CARTEA MICA PRINȚESĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Lumea văzută prin ochii copiilor este poate cel mai fascinant lucru care ne este dat să-l trăim pe pământ, iar autorii care pun pe hârtie cu talent ceea ce se vede din experiența celor mici sunt scriitori care deși riscă să publice cărți ușoare, neinteresante și plictisitoare, totuși o fac cu succes și cred că fiecare dintre voi prieteni are o carte preferată din copilărie.

Frances Hodgson Burnett(1849 – 1924) este o astfel de autoare, ea reușind cu mult succes să creeze personaje copii care au făcut istorie, devenind celebre chiar și în lumea cinematografiei (urmăriți-ne și veți putea citi un articol relevant din categoria carte vs. film).

Personajul autoarei este o fetiță, Sara Crewe. Sara este orfană de mamă și este crescută de tatăl ei, un întreprinzător cu afaceri prospere în India. Ea și-a petrecut prima parte a copilăriei de asemenea în India, dar în urma unor împrejurări nefavorabile au fost nevoiți să se reîntoarcă la Londra.

Aici micuța Sara este înscrisă la o școală de domnișoare condusă de o anume Miss Minchin. Directoarea va fi personajul negativ al cărții, o femeie severă și lipsită de compasiune, dar în schimb oportunistă în ceea ce privește avantajele de pe urma statutului social al elevelor sale.

Viața Sarei se va schimba considerabil în momentul în care primește vestea morții tatălui ei. Din mica prințesa cum era poreclită de fetele de la școală și alintată de tatăl său, ea va deveni cerșetoarea școlii.

Miss Minchin va lua decizia de a o păstra în școală dar cu niște condiții deosebit de nedrepte pentru o fetiță de unsprezece ani. Astfel că pentru a mai putea participa la ore va fi obligată să facă toate cumpărăturile și comisioanele angajaților școlii indiferent de vremea de afară sau de starea ei de sănătate.

Cititorii vor remarca cu siguranță modul Sarei de a rezista indiferent de neajunsurile și nedreptățile la care este supusă. Sara reușea să-și imagineze și să plăsmuiască cu toată puterea pe care o mai avea în ciuda faptului că era ținută flămândă, înfrigurată și obosită.

Va persevera cu încăpățânare să își închipuie că are haine uscate și o umbrelă a ei atunci când e udă până la piele, că are ciorapi de lână groși când afară ninge și e zloată pe străzile Londrei, că în loc de o bucată de pâine tare și uscată mănâncă o chiflă proaspătă, aburindă.

Și tocmai din cauza acestui comportament, micuța Sara va fi un mister pentru Miss Minchin, deoarece severitatea acesteia nu o făcea niciodată să fie bosumflată sau supărată sau și mai rău, să fie înfricoșată. Faptul de a nu fi dat niciodată un răspuns obraznic i se părea acestei directoare, în sine o mare obrăznicie.

A fost o plăcere pentru mine, dar și pentru nepoțica mea – căci ea a fost cea căreia aceasta carte i-a fost dedicată imediat ce am primit-o prin amabilitatea grupului Corint Junior și a Goodread , să descopăr pagină cu pagină prietenii pe care autoarea britanică Frances Hodgson Burnett îi imaginează ca populând și înfrumusețând universul Sarei. Nu sunt prieteni imaginari, deși veți vedea că printre ei se află un șoricel precum și păpușa ei preferată.

Care va fi până la final destinul Sarei, dacă va mai putea fi ea numită mica prințesă și din ce motive, vă las pe voi dragi copii mari și mici să descoperiți singuri sau poate împreună cu un prichindel ascultător alături.

Mica prințesă este o carte destinată întregii familii. Sara devine un model în egală măsură pentru adulți cât și pentru copii.

Lecția pe care Sara o dă oamenilor mari este una singură, și anume aceea a condițiilor de egalitate a unui tratament demn și integru, care ar trebui să fie asigurat și păstrat în orice condiții sociale, mai ales atunci când este vorba de dezvoltarea unui copil.