Răspuns :
Răspuns:
O placă tectonică este o bucată foarte mare a scoarței terestre, totalitatea acestora formând suprafața Terrei. Mișcarea acestora dă naștere cutremurelor și contribuie parțial la geneza vulcanilor.
Riftul este o despicătură în scoarța terestră suboceanică.
Dorsalele oceanice sunt placile tectonice situate pe fundul unui ocean.
Groapa abisala sunt zone a căror adâncime depășește 6000m, având forma unui șanț cu pereții abrupți.
Subductia se referă la zona diametral opusă celei de rift. Practic, placa oceanică se ciocnește cu alta și se scufundă înapoi în astenosferă unde se topește. Vor rezulta cutremure și lanțuri muntoase vulcanice pe continent sau arcuri vulcanici pe ocean.
Mișcări orogenetice = au loc in sectoarele de ciocnire ale placilor (nu am știut alt cumva cum sa răspund)
Mișcări epirogenetice sunt specifice scoarței continentale rigide care execută mișcări lente de coborâre sau înălțare
Magmatism - Totalitatea proceselor legate de apariția, deplasarea și consolidarea magmelor în scoarța Pământului
Vulcanismul se înțelege totalitatea proceselor și fenomenelor geologice, legate de ascensiunea magmei din mantaua Pământului până la suprafața scoarței terestre.
Vulcanul este formațiunea geologică de formă conică formată din acumularea materialelor rezultate din erupția magmei dintr-un focar situat la adâncime în manta sau scoarța unui corp ceresc (precum planeta Terra), printr-o deschizătura a scoarței denumită ventră vulcanică.
Cutremure este termenul folosit pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.
Hipocentru se numește locul de declanșare a unui cutremur (focar seismic) din în adâncul scoarței pământului, acolo unde au avut loc deplasări de strate. În seismologie, este un sinonim al focusului.
Succes!