Răspuns :

Răspuns:

Mit: Povestire fabuloasă cu caracter sacru care cuprinde credințele unui popor despre originea Universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari

Legendă: Povestire în proză sau în versuri care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen

Efortul reconstituirii istoriei umanității oferă cu atât mai puține certitudini, cu cât vremurile cercetate sunt mai îndepărtate. Și, pe când izvoarele, acceptabile științific, se reduc pe măsura întoarcerii în timp, crește relevanța resurselor tradiționale, miturilor și legendelor.

Dacă valoarea culturală a acestora este unanim acceptată, interpretările sunt, adesea, subiecte ale disputelor. Care au fost realitatea, cauzele, timpul și extensia Potopului ? Cine i-au fost protagoniștii? Cum se explică existența și asemănările unor insule străvechi de civilizație avansată, separate de mii de kilometri, uneori peste oceane, în Epoca de piatră? Sunt mulțumitoare interpretările obstinate, în chei gen fantezie sau cult, ale reprezentărilor și relatărilor inteligibile tehnic, azi? Dar ale celor de neînțeles, deși explicite? Poartă miturile ancestrale descrierea unor evenimente reale? Cine erau zeii populațiilor antice?

Fie și numai ipotezele argumentate privind ultima întrebare alimentează polemici aprinse. Cine erau zeii populațiilor antice? De ce sunt reprezentați, aproape fără excepție, ca ființe antropomorfe, cu puteri și longevitate nelimitate? Care sunt înțelesurile relațiilor între zei și oameni, comune, inclusiv fizic, în protoistorie și evocate, doar mistic, azi?

Asemănările observate între mari culturi antice au generat ipoteze privind liniile de filiație – cine de la cine a preluat, ce și cât. Pe acest teren, observarea sistemelor religioase antice și a istoriilor asociate rămâne fascinantă.

Radarul seriei Erezii Moderne este reglat pentru detectarea ipotezelor argumentate consistent, situate în non-mainstream. Cartea lui Robert Bowie Johnson, Jr., Genesis Characters and Events in Ancient Greek Art – Personajele și evenimentele Genezei în arta Greciei Antice – argumentează pentru trei ipoteze majore: a) există corespondențe semnificative între mitologia greacă și Geneza iudeo-creștină; b) Panteonul elen era format din oameni zeificați; c) câteva mutații-cheie s-au produs în preluarea unor personaje și împrejurări Genetice în legendele Olimpului.

Un merit al cărții este ilustrația foarte bogată, parte a efortului de cercetare și interpretare. Cu permisiunea autorului, am preluat câteva dintre cele peste 140 de planșe comentate, care susțin idei provocatoare, dacă nu chiar eretice din unele perspective contemporane. Site-ul cărții, www.genesisingreekart.com ofera o perspectivă asupra conținutului.

Robert Bowie Johnson, Jr. a acordat un interviu pentru Erezii moderne, și avem convingerea că plăcerea dialogului a fost reciprocă. Prima parte a discuției este prezentată în acest episod, însoțită de inserțiile redactorului, cu unicul scop al unui plus de „context”. Inevitabila fragmentare a unității este asumată, cu convingerea că, totuși, se oferă un prilej de recapitulare și meditație.

Sper că te-am ajutat :)