Raspundeti la intrebari si atașați răspunsul corect.
1. Cine a compus dansul popular spaniol,,Bolero"?
2. Ce este melodia?
3. Ce alcatuiesc înălțimile sunetelor întro melodie?
4. Ce alcatuiesc duratele sunetelor intro melodie?
5. Ce este Tonul?
6. Ce este Semitonul?
7. Ce este gama?
8. Cate sunete are gama?
9. Cate tonuri si semitonuri are gama?
10. Intre ce trepte ale gamei se afla semitonurile naturale?
11. Între care dintre sunete se afla semitonurile naturale?
12. Ce nume poarta sunetele de pe treapta I si treapta a VIII-a ale gamei?

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

1.Maurice Ravel

2.O succesiune de sunete cu înălțimi și durate diferite, care alcătuiesc o unitate muzicală.

3.Sunetele și zgomotele de orice fel și orice proveniență se deosebesc între ele prin trei caracteristici principale: înălțimea, tăria (intensitatea) și timbrul. Cele trei mărimi nu sunt independente. La nivelul percepției, tăria și înălțimea se influențează reciproc.

4.Durata(sau valoarea) reprezintă carateristica sunetului de a fi mai lung sau mai scurt în timp. Aceasta se calculează din momentul impactului până la dispariția ultimei vibrații percepute.

5.Sunet simplu produs de un corp care vibrează.

6.Interval de o jumătate de ton cel mai mic interval între două sunete alăturate

7.În scala muzicală egal temperată o octava este împărțită în 12 intervale egale (într-o scară logaritmică).

8. 12sunete are

9.Do – Re = Ton                        Re – Mi = Ton                        Mi – Fa = Semiton                        Fa – Sol = Ton

10.

Mi - Fa treptele III- IV

Si - Do treptele VII-VIII

11.Pentru a putea prezenta efficient aceste sisteme de intonație, trebuie definite câteva noțiuni. Am văzut că in scara muzicală general,sunetele sunt așezate intr-o ordine , determinată de frecvența lor . Raportul dintre două frecvențe, respective două sunete ( in sens muzical ), diferite, poartă numele de interval muzical. In muzica europeană cultă, cel mai mic interval folosit se numește semiton. Acest interval se găsește intre două sunete alăturate, intre care nu mai poate fi introdus un alt sunet component al scării muzicale generale prezentată anterior. Acest interval se numește semiton diatonic. Semitonurile mai pot fi cromatice, și se formează pe aceeași treaptă, cu ajutorul alterațiilor.

12.Calitatea unui interval este dată de comparația cu gama majoră care are tonica egală cu nota de bază a intervalului. Dacă nota de vârf a intervalului coincide cu o notă a gamei, intervalul este numit "mare", cu excepția cvintei și a cvartei, pentru care este folosit termenul "perfect". Dacă nota de vârf a intervalului nu coincide cu o notă a gamei majore, intervalul este denumit "mic", "micșorat" sau "mărit".