Răspuns :

Răspuns:

Gradul superlativ

La gradul superlativ, adjectivul arată însușirea la gradul cel mai scăzut sau cel mai înalt și pot fi de două feluri: relativ sau absolut.

Gradul superlativ relativ

Adjectivul la gradul superlativ relativ arată însușirea la gradul cel mai înalt sau cel mai scăzut comparată cu aceeași însușire a altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în situații diferite. Gradul superlativ relativ poate fi:

superlativ relativ de superioritate (cel mai mare) – Copacul acesta este cel mai mare dintre toți copacii din pădure.

superlativ relativ de inferioritate (cel mai puțin mare) – Dintre toți copacii din jur acesta este cel mai puțin mare.Gradul superlativ absolut

Adjectivul la gradul superlativ absolut arată cel mai înalt grad al însușirii, fără a compara însușirea cu însușirile altor obiecte sau cu însușirea aceluiași obiect în împrejurări diferite. În cele mai multe cazuri, superlativul absolut se construiește cu ajutorul adverbului foarte (foarte mare, foarte frumos, foarte departe). În unele cazuri este format și cu ajutorul adverbului tare (tare frumos).

Atunci când se dorește accentuarea unor însușiri sunt folosite și mijloace mai expresive decât adverbele foarte și tare:

adverbe și locuțiuni adverbiale’: prea, nemaipomenit de, grozav de, din cale-afară de, nespus de, neînchipuit de, nemaipomenit de, minunat de, nevoie-mare

reluarea adjectivului printr-un diminutiv: singur-singurel

substantive cu valoare de adverb de mod: foc, tun (sănătos tun, frumos foc)

repetarea adjectivului: mare, mare; mică-mică

prelungirea unor sunete: rrrece, maaare

Superlativ realistic: cel mai mic , cea mai mică

Superlativ absolut: foarte mică, nemaipomenit de mică, grozav de mică.

Succes la școală!!

Coroană îmi poți da?