Răspuns :
Explicație:
În funcție de posibilitatea sau imposibilitatea schimbării formei în vederea acordului cu substantivul determinat, adjectivele se împart în variabile și invariabile.
Adjective variabile
Adjectivele variabile sunt adjectivele care își schimbă forma în timpul flexiunii. (mașină frumoasă, mașini frumoase)
După numărul terminațiilor și a formelor flexionare, adjectivele variabile se împart în:
adjective variabile cu două terminații și patru forme flexionare (bun, alb, negru, amar, crud, periculos) – două forme pentru singular și două pentru plural. (om periculos, oameni periculoși; situație periculoasă, situații periculoase)
adjective variabile cu două terminații și trei forme flexionare (lung, cenușiu, vișiniu, drag) – două pentru singular și una pentru plural (om drag, fată dragă oameni/fete dragi)
variabile cu două terminații și două forme flexionare (vioi, dibaci, greoi, bălai) – o formă la masculin și una la feminin (om vioi, oameni vioi; fată vioaie, fete vioaie)
variabile cu o terminație și două forme flexionare (mare, dulce, veche) – o formă la singular și una la plural (om mare, casă mare; oameni mari, case mari)
Adjective invariabile
Adjectivele invariabile sunt adjectivele care nu își schimbă forma în timpul flexiunii. (gata, cumsecade, ferice, vivace, eficace, vernil, atare, asemenea)