4. Nică a fost considerat de criticul G. Călinescu un copil
universal“. Afirmația s-ar putea extinde şi asupra mamei
lui Nică, Smaranda, care este o mamă exemplară. Argu-
mentează aceste idei, pe baza textului.

Răspuns :

Răspuns:

Hai sa vedem ce putem spune despre cele 2 idei!

Vom vorbi mai intaidespre Smaranda, care este prezentata prin ochii copilului NIca, povestitorul de mai tarziu. Imaginea ei este evocata cu o calda duiosie pe tot parcursul lucrarii Amintiri din copilarie. Putem spune ca ne sunt prezentate 2 trasaturi esentiale ale tarancii de la sat, de acu mai bine de 200 de ani si anume

- Prima o infatiseaza ca pe o femeie harnica si activa, avand grija tesutului, a casei si a multilor ei copii. Se  poate ghici dragostea pentru neastamparatele ei odrasle, chiar daca acestea "ridicau casa in slava" de mai multe ori pe zi.  Ambitioasa si capabila "sa toarca in furca" pentru a-si vedea baiatul preot, mama este cea care-i faureste destinul lui Nica.

- Smaranda este vazuta (cu ochii de copil ai lui Nica) drept un personaj aproape fabulos, caci "era vestita pentru nazdravaniile sale" si "stia a face multe si mari minunatii": chema soareje sa iasa din nori. inchega apa cu doua picioare de vaca, abatea grindina in alte parti infigand toporul in pragul usii si alunga durerea copilului prin descantec.

Daca ne referim la Nica,

- el  este un personaj realist, tipic pentru categoria copiilor care au trăit fericiţi  perioada de început a vieţii (fiecare dintre noi, cei de astazi putandu-ne  regasi in nazdraveniile copilaresti prezentate de Creanga),  de aceea Nică este considerat simbolul copilului universal, din orice epocă sau din orice loc al lumii: „Aşa eram eu la vârsta cea fericită, şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea asta şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice”.

Explicație: