Răspuns :
Răspuns:
Multi oameni considera ca un preparat fara carne nu este satios, altii prefera lactatele si legumele in detrimentul carnii. Cat de benefic este consumul de carne? Nutritionistii spun ca trebuie sa existe un echilibru. Proteinele sunt esentiale unei stari bune de sanatate deoarece furnizeaza aminoacizi esentiali care nu pot fi sintetizati de organism si care trebuie luati din alimente. Proteinele intra in structura musculaturii si reprezinta un element de baza in mentinerea imunitatii. Iar pentru a asigura organismului acesti aminoacizi trebuie sa combinam doua tipuri de proteine: vegetale si animale. Insa trebuie precizat faptul ca, spre deosebire de proteinele vegetale, cele animale contin mai multi aminoacizi esentiali.
Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Un consum regulat de carne de peste previne osteoporoza, inflamatiile, anemia, accelereaza arderilescade riscul de boli cardiovasculare, poate avea efecte positive asupra depresiei si tulburarii bipolare si mareste aportul de calciu in organism.
Carnea de pui reprezinta o sursa bogata de minerale, oligoelemente si vitamine, furnizand intr-o proportie variabila majoritatea vitaminelor complexului B, vitaminele liposolubile A, D, K, E, fier, cupru, zinc, magneziu, fosfor, potasiu, calciu. Seleniul din carnea de pui are un rol important in mai multe procese ce tin de metabolism, inclusiv metabolismul hormonului tiroidian, el avand un rol deosebit de important in mentinerea unei imunitati ridicate a organismului. Aflat din belsug in carnea de pasare, seleniul poate preveni cataracta si bolile de inima.
Boli de inimă și a vaselor de sânge
Cel mai mare dezavantaj pe care îl are consumul de carne în exces sunt problemele cardiovasculare. Fibrele împiedică absorbția colesterolului în organism, iar cu ajutorul lor putem avea o inimă sănătoasă. Dacă înlocuim cerealele integrale și celelalte surse de fibre cu carne, în special carne roșie și carne procesată, care sunt bogate în grăsimi saturate, atunci creștem riscul de a suferi de boli de inimă. Ar trebui să evităm, pe cât posibil, consumul de carne procesată și să-l limităm pe cel de carne roșie. Grăsimile saturate, care provin din mezeluri și alte alimente nesănătoase, ar trebui limitate la 5-6% din totalul de calorii pe care îl consumăm zilnic. Grăsimile saturate din carne susțin inflamația în corp, deoarece carnea nu conține la fel de mulți antioxidanți precum legumele sau fructele. Motivul pentru care cercetătorii recomandă o dietă cât mai colorată și variată este acela că, fiecare fruct sau legumă colorată diferit conține un alt grup de antioxidanți, cu alte proprietăți și care ne ajută corpul într-un alt mod. Ar trebui să reducem consumul de carne, în cazul în care depășim 350-450g pe săptămână și să-l înlocuim cu legume, fructe, cereale integrale și leguminoase.
Obezitatea
Din păcate, carnea în exces ne poate îngreuna și lupta împotriva kilogramelor în plus. Deși este adevărat că organismul nostru are mare nevoie de proteine pentru a-și regenera și reconstrui masă musculară, consumând prea multă proteină poate avea un efect nedorit asupra corpului nostru. Dacă mâncăm mai mult decât avem nevoie, corpul nostru nu va depozita proteina, ci o va transforma în grăsime. Astfel, mâncând prea multă carne, sau prea multe mezeluri, putem ușor crește în greutate fără să ne dorim neapărat acest lucru.