Răspuns :
În România există 13 parcuri naţionale, fiecare dintre ele incluzând un număr mai mare sau mai mic de rezervaţii naturale. Frumuseţea şi unicitatea lor sunt date de multitudinea de specii de plante, animale, cascade, formaţiuni geologice sau locuri istorice pe care le ascund în interiorul lor.
Parcul Naţional Retezat
Se întinde pe 20.000 de hectare de rezervaţie naturală, cu peste 100 de specii de plante, multe dintre acestea fiind unice în lume. Parcul include peste 20 de vârfuri cu înălţimi de peste 2.000 de metri, circa 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din ţară (Lacul Bucura) care este totodată şi cel mai adânc. Aici îşi au cuibul peste 180 de specii de păsări, în mijlocul unor peisaje uluitoare. Fauna bogată cuprinde urşi, lupi, râşi, capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi şi iepuri care îşi duc viaţa într-un habitat de peşteri şi avene.
Parcul Naţional Cheile Nerei
Se întinde pe 36.000 de hectare care găzduiesc şase rezervaţii naturale. Relieful are înălţimi cuprinse între 600 şi 1.000 de metri şi este acoperit de păduri dese.Se intalnesc urşi, cerbi carpatini, căprioare, mistreţi, vidre, bursuci, jderi de stâncă şi alte vieţuitoare, într-un mediu neatins de om. Flora este reprezentată prin peste 100 de specii cu subspeciile lor. Aria protejată conservă şi numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice.
Parcul Naţional Munţii Rodnei
Parcul, care se întinde pe 46.000 de hectare, din care 3.000 sunt declarate rezervaţie a biosferei, găzduieşte cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, cu numeroase vârfuri ce depăşesc peste 2.000 de metri înălţime. În interiorul său se află zeci de lacuri glaciare şi o bogată floră specifică zonelor alpine şi subalpine, cu mai multe specii rare. Fauna este şi ea bogat reprezentată, cu exemplare de urs brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte. Parcul găzduieşte şi rarităţi precum zimbri sau copacul tisa.
Parcul Naţional Cheile Bicazului
Pe o suprafaţă de 6.500 de hectare sunt găzduite peste 1.000 de plante superioare, dintre care unele unice în lume, monumente ale naturii, „Papucul Doamnei”, singura staţiune climaterică de munte, şi circa 5 kilometri de chei. În proporţie de 95%, zona este acoperită de păduri de molid în care vieţuiesc broaşte cu burţi galbene, vipere şi şerpi, capre negre, urşi, lupi şi cerbi carpatini, dar şi specii de păsări precum fluturaşul de stâncă sau ciocănitoarea de munte.
Parcul Naţional Călimani
Parcul se întinde pe 24.000 de hecare şi cuprinde trei rezervaţii naturale, cel mai mare crater vulcanic din România, un arbore natural – amestec între molid şi zâmbru, unic în România şi foarte rar în Europa -, vegetaţie şi faună rare. Cele trei rezervaţii din acest parc sunt Rezervaţia Ştiinţifică de Jnepeniş cu Pinus cembra, unic în ţară şi foarte rar în Europa, Rezervaţia Lacul Iezer şi Rezervaţia geologică 12 Apostoli, toate acoperite de vegetaţie lemnoasă de scoruş, măceş, păducel şi alun. Fauna, bogată, cuprinde urşi, cerbi, căpriori, râşi, bursuci şi pisici sălbatice.