Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
1. Greutatea este o forta, se masoara in Newton.
Masa se măsoară in kilograme.
Maria are masa de 40 kg .
[ confuzia "masa = greutate" este frecventa in toata lumea, dar asta nu justifica perpetuarea ei.. mai ales dupa ce am invatat despre ce reprezinta fiecare marime] .
2. Masa este o proprietate constanta a oricărui corp, indiferent unde se afla. Masa e data de numarul de atomi din componența corpului si nu are legătură cu fenomenele exterioare (doar in cazul vitezelor uriase, dar e alt domeniu acela..)
Greutatea are sens doar in prezenta unei forte de atracție gravitationale, si depinde de intensitatea acelei forte. De exemplu, un obiect are 100 de Newton la nivelul marii, dar daca il ridicam in spatiu, undeva departe de orice planeta, nu mai are greutate, desi masa lui ramane aceeasi ( are toti atomii cu el!!! )
3. In realitate nu putem sa realizam o măsurare de precizie si uite de ce:
agățăm corpul de dinamometru si constatam ca acesta indica 10 Newton.
Am învățat la scoală ca Greutatea = masa x g , am invatat ca g este aproximativ 10 N/kg , si calculam imediat ca
masa = G : g = 10 N : 10 N/kg = 1 kg .
pentru o aproximare, se accepta, dar masa rezultata din calcul nu este exacta.. "g" are valori diferite in functie de locul unde ne aflam pe Terra, e mai mare la Poli si mai mic la Ecuator, poate fi mai mic pe varful muntilor fata de baza lor... Daca nu cunoastem valoarea exacta a "g" pentru locul unde efecutam masuratoarea, rezultatul ramane doar aproximativ.