Răspuns :

Răspuns:

1) Cand am citit primele doua versuri ale poeziei "Harta" de Marin Sorescu, am crezut ca se prezinta pe el si ne arata ceea ce a devenit dupa inaintarea in varsta, realizand o comparatie intre el de acum si el din tinerete, si legatura puternica pe care o are cu natura. Un asemenea enunt apare intr-o bibliografie.

2) Anatomie:

- oasele și țesuturile mele

- doi ochi

- fruntea

- inima

- picioarele mele

- sufletul

- pe trupul meu

Geografie:

- părți de apă

- apa

- prin încrețirea  / scoarței pămîntului

- insula

- un drum

- marea

- n-ar face valuri

-  cinci continente

- o mișcare de rotație în jurul soarelui / si una de revoluție

- harta pămîntului meu

3) Folosirea limbajului stiintific intr-un text poetic, intareste legatura poetului cu natura, in care este atat de familiar incat poate sa isi exprime gandurile si sentimentele, liber.

4)

a) -> argintarea lunii

b) -> trandafirii obraji

c) -> adancurile lacurilor verzi

d) -> lancile soarelui

e) -> furtuna sufletului

f) -> glasul mieros

g) -> imbratisarea valurilor

5)

Similitudinea între forma și culoarea limbii și un pește roșu, asemănarea dintre cavitatea bucală, ce permite vorbirea și o cupă ca un acvariu în care plutește pștele, realizeaza o asimilare perfecta intre viata reala si lumea poeziilor.

6)

a) -> urme/riduri ca ale scoartei de copac

b) -> nelinistita ca un foc aprins

7) Legatura sentimentelor omului cu continentele si cea a sufletului cu marea, infatiseaza faptul ca fiecare sentiment este unic, la fel cum fiecare continent are unicitatea lui. Legatura dintre suflet si mare este aceea ca sufetul omului este la fel de adanc si de fragil ca marea si de aceea  trebuie sa avem grija de el, pentru ca nu vrem sa devenim toxici.

8) Miscarile specifice geografiei, miscarea de rotatie si miscarea de revolutie, semnifica in text ca noi ca oameni, ne invartim in jurul vietii "O mișcare de rotație în jurul soarelui" si in jurul mortii pe care va trebui sa o acceptam intr-un tarziu din nefericire "Și una de revoluție

În jurul morții…". Autorul prefera sa adauge acest mic detaliu, pentru a intari legatura omului cu natura si pentru a ne trezi la realitate pentru putin timp.

9) Sensul expresiei "pete albe" reprezinta faptul ca fiecare persoana are loc liber pentru ce ii rezerva viitorul, iar autorul a folosit "pete albe", pentru a-si exprima viziunea lui asupra viitorului, unde spera sa poata umple acele "pete albe", cu amintiri si cu invataturi.