Completează spațiile punctate.

1. Reproducerea la plante
Floarea la angiosperme este un complex de organe de ..., protejate sau nu de un ... cu rol de ... și, de atragere a ... polenizatoare. Dacă elementele învelișului sunt identice, vorbim de ..., care formează perigonul P (de exemplu, la lalea), iar dacă sunt diferite, vorbim de sepale (care formează ..., K) – la exterior și ... (care formează corola, C) – la interior.
Florile pot fi unisexuate sau ..., atunci când în aceeași floare se află și organe reproducătoare masculine, ... (care formează androceul, A) și organe reproducătoare feminine, carpele (care formează ..., G). Pentru reproducere, la nivelul florii au loc polenizarea și ..., care la angiosperme este dublă; o spermatie se unește cu ... (celula sexuală feminină), rezultând ..., din a cărui diviziune se formează ... și apoi noua plantă; o altă spermatie se unește cu altă celulă din ovul, rezultând zigotul accesoriu din care, prin diviziune rezultă un țesut ... pentru embrion. După fecundație ovarul se transformă în ..., iar ovulele în ... .
Etapele vieții unei plante sunt:
Zigot ... plantulă tânără cu organe ... plantă ..., cu organe de reproducere.
Plantele angiosperme se pot înmulți și prin fragmente de organe ... . Principalele tipuri de înmulțire vegetativă sunt ..., marcotajul și ... .

2. Reproducerea la om
Sistemul reproducător uman, la fel ca al celorlalte animale, este alcătuit din: ... (glandele reproducătoare – testicule sau ovare) care produc celulele reproducătoare – ... sau ovule, canale prin care aceste celule trec spre exterior, glande anexe și organe ... externe. La bărbat, gonadele se numesc ... și produc spermatozoizii și ..., principalul hormon sexual masculin. La femei, gonadele se numesc ... și sunt localizate în abdomen. Ele produc ovulele și hormonii sexuali feminini, ... și progesteronul.
Dacă în perioada în care femeia este fertilă au loc raporturi sexuale, ... se deplasează cu ajutorul flagelului, străbat ..., uterul și ajung în trompele uterine, unde are loc fecundația. Concepția presupune, în sens larg, totalitatea acțiunilor finalizate cu apariția unui nou individ. După fecundație, ... se divide, ... se implantează în uter, se dezvoltă și se naște la finalul perioadei de ... .
Dacă nu se dorește conceperea unui copil, femeia sau cuplul apelează la diferite ..., care împiedică formarea gameților, fecundația, fixarea embrionului sau dezvoltarea acestuia. Acestea pot fi definitive sau ... .

3. Reproducerea la vertebrate
La vertebrate, ... este sexuată, cu mici excepții. Diferențele vizibile dintre indivizi reprezintă ... sexual, o serie de caracterisitici legate de aspect și comportament care vor determina atracția dintre cele două sexe. După tipul de dezvoltare embrionară, animalele sunt: ... – depun ouă în mediul exterior (pești, amifibieni, reptile, păsări, monotreme); ... – depun ouă, dar acestea sunt incubate în interiorul organismului matern – unele specii de pești, amfibieni, reptile; ... – nasc pui în diferite stadii de dezvoltare (marsupialele și ...).

Răspuns :

1/117    Floarea la angiosperme este un complex de organe de inmultire, protejate sau nu de un invelis cu rol de protectie și, de atragere a insectelor polenizatoare. Dacă elementele învelișului sunt identice, vorbim de sepale, care formează perigonul P (de exemplu, la lalea), iar dacă sunt diferite, vorbim de sepale (care formează calciul, K) – la exterior și petale (care formează corola, C) – la interior.Florile pot fi unisexuate sau  hermafrodite, atunci când în aceeași floare se află și organe reproducătoare masculine, staminele (care formează androceul, A) și organe reproducătoare feminine, carpele (care formează gineceul, G). Pentru reproducere, la nivelul florii au loc polenizarea și fecundatia, care la angiosperme este dublă; o spermatie se unește cu oosfera(celula sexuală feminină), rezultând zigotul, din a cărui diviziune se formează samanta și apoi noua plantă; o altă spermatie se unește cu altă celulă din ovul, rezultând zigotul accesoriu din care, prin diviziune rezultă un țesut nutritiv pentru embrion. După fecundație ovarul se transformă în fruct , iar ovulele în seminte .Etapele vieții unei plante sunt:Zigot embrion  plantulă tânără cu organe vegetative  plantă adulta , cu organe de reproducere.Plantele angiosperme se pot înmulți și prin fragmente de organe vegetative . Principalele tipuri de înmulțire vegetativă sunt butasirea, marcotajul și altoirea.

2/117   Sistemul reproducător uman, la fel ca al celorlalte animale, este alcătuit din: gonade (glandele reproducătoare – testicule sau ovare) care produc celulele reproducătoare – spermatoizi sau ovule, canale prin care aceste celule trec spre exterior, glande anexe și organe genitale externe. La bărbat, gonadele se numesc testicule și produc spermatozoizii și testoseronul, principalul hormon sexual masculin. La femei, gonadele se numesc ovare și sunt localizate în abdomen. Ele produc ovulele și hormonii sexuali feminini, estrogenii și progesteronul.Dacă în perioada în care femeia este fertilă au loc raporturi sexuale, spermatoizii se deplasează cu ajutorul flagelului, străbat vaginul, uterul și ajung în trompele uterine, unde are loc fecundația. Concepția presupune, în sens larg, totalitatea acțiunilor finalizate cu apariția unui nou individ. După fecundație, zigotul se divide,embrionul se implantează în uter, se dezvoltă și se naște la finalul perioadei de sarcina .Dacă nu se dorește conceperea unui copil, femeia sau cuplul apelează la diferite metode, care împiedică formarea gameților, fecundația, fixarea embrionului sau dezvoltarea acestuia. Acestea pot fi definitive sau temporare .

Sper ca te.am ajutat.