Răspuns :

S1

purificarea substantelor = operatia de separare unei substante de impuritati ce le insotesc sau separarea altor substante care ne intereaseaza in mod egal, dintr-un amestec prin procedee fizico-mecanice.

S2

omogene:

- distilarea

- cristalizarea

- vaporizare

eterogene:

- filtrarea

- decantarea

- magnetizarea

S3

diferenta proprietatilor fizice ale substantelor (cum ar fi puncte de fierbere, solubilitate, densitate etc)

S4

prin decantare

in vasul care contine amestecul de apa cu argila si nisip se lasa cate minute in stare de repaus apoi usor (fara a agita amestecul) se transfera apa intr-un alt vas gol astfel ca in paharul initial ramane argila cu nisip iar in paharul 2 avem apa

Răspuns:

Explicație:

Sarcina 1

Purificarea substantelor reprezinta de fapt o serie de metode  fizice aplicate in functie de starea de agregare a substantelor din amestec. Deci putem spune ca purificarea ar consta in indepartarea dintr-un amestec dat a impuritatilor, adica a substantelor care nu ne sunt utile in acel moment, practic de a separa amestecul dat in substantele care-l compun.

Sarcina 2

  • Pentru amestecurile omogene folosim ca metode de separare:

- distilarea; exemplu amestecul omogen format din apa si alcool

- cristalizarea; exemplu amestecul omogen format din apa si sare sau saramura

-vaporizarea( este o transformare de faza a starii lichide in stare gazoasa) -fenomen fizic care apare in utilizarea cristalizarii ca metoda de separare.

  • Pentru amestecurile neomogene(eterogene) folosim ca metode de separare:

-decantarea; exemplu amestecul neomogen format din apa si nisip( in acest caz nisipul are densitatea mai mare decat a apei; se va lasa la fundul vasului)

-filtrarea; exemplu amestecul neomogen format din apa si pulbere de ( in acest caz pulberea de sulf are densitatea mai mica decat a apei; se va la ridica la  suprafata vasului)

- magnetizarea; exemplu amestecul neomogen format din fier si nisip( fierul are proprietati magnetice si va fi atras de magnet)

Sarcina 3

La baza procesului de separare a substantelor stau anumite proprietati fizice ale acestora cum ar fi: solubilitatea, punctul de fierbere, densitatea dar si marimi fizice ca temperatura.

Sarcina 4

Atat argila cat si nisipul au densitatea mai mare decat a apei, deci se vor lasa la fundul vasului in care sunt(pahar Berzelius).  Amestecul neomogen odata format se lasa cateva minute in repaus. Folosind o bagheta de sticla tinuta inclinat scurgem apa in alt vas  pahar Berzelius). Astfel vom separa apa de argila si nisip.

Succes!