Răspuns :
Răspuns:
♡
Basmul este o specie a genului epic, popular sau cult, în care sunt relatate întâmplări fantastice puse pe seama unor personaje simbolice pentru confruntarea dintre bine și rău, având un final fericit și un mesaj moralizator.
Fragmentul din basmul “ Ileana Cosânzeana, din cosiță floarea-i cântă, nouă-împărății ascultă “ ilustrează trăsăturile speciei menționate și, totodată, caracterele specifice literaturii populare: oral, anonim, colectiv și tradițional.
În primul rând, prin intermediul formulei narative ,, Era odată… “ se deschide orizontul unei lumi ireale în care se va petrece întâmplarea, iar adverbul repetat ,, odată “ subliniază vagul temporal. De asemenea, structura ,, Era odată, în vremile de demult, un împărat “ introduce un personaj tradițional, specific basmului, pornind de la care se va țese acțiunea. Subiectul - din care în fragment este decupată expozițiunea - pare să aibă ca punct de plecare tocmai chemarea fiului de către împărat pentru a-i oferi sfaturile părintești și ultima sa binecuvântare, element fantastic cu rol declanșator pentru suita de întâmplări viitoare.
În al doilea rând, fiind o operă epică, observăm prezența unui narator obiectiv ce se remarcă prin intermediul mărcilor lexico-gramaticale: verbe și pronume la persoana a III - : ,, era “, ,, se puie “, ,, închise “ , ,, lui “ . De asemenea, la acțiune participă un număr de personaje cu puteri fantastice ce reprezintă binele și răul. Basmul este construit în întregime la baza principiului cifrei trei ( triplicarea ) : “ trei fete “ .
Prin urmare, textul dat aparține unui basm popular prin personajele cu puteri supranaturale care sunt implicate în acțiune, prin motivele fabuloase care susțin tema luptei dintre bine și rău, prin formula inițială tipică și prin cadrul spațio-temporal în care este proiectată întâmplarea.