Răspuns :

Răspuns:

Încerc să vă explic sumar, dar dacă căutați mai multe informații despre decantare, veți găsi pe Internet la metode de separare, procedee de separare (filtrare, decantare,...), relația lui Stokes.

Pentru întrebarea d-voastră, un răspuns ar fi:

Decantarea este o metodă de separare a particulelor solide dintr-un amestec fluid-suspensie(amestec neomogen), sub acțiunea forței gravitaționale. Exemple de suspensii ce se pot supune decantării sunt: apa uzată, ce conține impurități solide; gaze reziduale ce conțin praf.

Separarea particulelor solide prin decantare dintr-o suspensie este posibilă, numai când aceste particule sunt mai grele decât fluidul. Atunci ele vor cădea și se depun pe fundul vasului. Dar,în suspensie, pe lângă particulele solide cu dimensiuni mari, vizibile, există și particule solide cu dimensiuni foarte, foarte mici, abia vizibile, aflate în stare coloidală. Acestea nu se pot separa prin simpla decantare, oricât de mare este timpul de staționare în vas, fiindcă sunt ușoare și plutesc. Ele se aglomerează prin coagulare în formațiuni mari, grele, decantabile.

Mai este un aspect, care în realitate împiedică separarea precisă a solidului prin decantare și anume acțiunea  sistemului de forțe asupra particulei solide în cădere: forța gravitațională, rezistența din partea fluidului, forța arhimedică.

În realitate decantarea statică, prin care acorzi un timp pentru separarea 100% a particulelor solide, nu este posibilă, din cauza acestor factori (densitatea, greutatea particulelor; mărimea particulelor; vâscozitatea fluidului), ce influențează căderea liberă a particulei solide, grele.

Explicație: