Răspuns :
Răspuns:
Incepi cu definitia genului epic:
Genul epic cuprinde totalitatea operelor in care autorul isi exprima indirect sentimentele prin intermediul personajelor si al actiunii.
Consider ca fragmentul dat din opera... de .G. Bajenaru este una epica, incadrandu-se fara echivoc in acest tip de text , remarcandu-se prezenta elementelor/trasaturilor sale specifice
Un prim argument poate fi utilizarea naratiunii ca mod de expunere dominant, remancandu-se folosirea a numeroase verbe(se ridica,sa va dau, incep). (*** poti pune si un rezumat dee 2 randuri a actiunii). De asemenea, remarcam si prezenta dialogul semnalat prin marca sa specifica- linia de dialog. El are rolul de a dinamiza discursul si de a prezenta raporturile dintre personaje.
Un alt argument este prezenta personajelor. Eroul este personajul-narator care povesteste intamplarile la persoana intai, textul fiind unul subiectiv. Un personaj semnificativ este directorul, accentul naratorului cazand asupra portretului sau fizic realizat prin intermediul caracterizarii directe. ( un domn inalt si slab,cu mustata mica,neagra,cu parul despartit in carare la dreapta si bine pieptanat,cu nasul coroiat si ochii mici,negri si plini de rautate.) De asemenea, se identifica respectul elevilor fata de profesorul din fata lor, ridicandu-se in picioare pt a-l saluta.
In concluzie, se poate afirma ca fragmentul citata apartine genului epic intrucat are toate trasaturile mentionate si surprinde intr-o maniera subiecta prima zi a unui an scolar din viata naratorul-personaj.