Răspuns :
Răspuns:
Bradul este arborele cu cele mai multe semnificaţii din cultura românească. Este mereu verde, astfel încât este considerat un arbore al vieţii, care-l însoţeşte pe om în toate etapele vieţii sale.
Răspuns:
Bradul este arborele cu cele mai multe semnificaţii din cultura românească. Este mereu verde, astfel încât este considerat un arbore al vieţii, care-l însoţeşte pe om în toate etapele vieţii sale.
Bradul este specia de lemn care se foloseşte cel mai mult în domeniul construcţiilor, astfel încât are o contribuţie mare la formarea civilizaţiei lemnului în arealul românesc. „Pentru decoraţiile obiectelor populare din Transilvania, bradul are o semnificaţie aparte. El este semn de identitate pentru românii care locuiesc în «Tara de dincolo de păduri». El semnifică o civilizaţie perisabilă prin materialul ales pentru construcţie, dar eternă prin simbolurile profunde pe care le cuprinde.
Creanga de brad, copacul, arborele de pe lada de zestre sau furca de tors devine copac al vieţii, arbore al unei mitologii care ne aparţine. Copacul vieţii se constituie ca un motiv întâlnit la etniile multor popoare, dar are semnificaţii deosebite pentru cultura noastră arhaică, tocmai pentru că la noi s-a cristalizat un lucru rar - comunicarea omului cu codrul, pentru noi lemnul devenind materialul ales.
Poate nu întâmplător întreaga civilizaţie românească s-a clădit ca o civilizaţie a lemnului şi nu a pietrei. O civilizaţie clădită sub semnul verticalităţii, dată parcă de verticalitatea bradului ocrotitor“, arată Doina David în lucrarea „Bradul şi simbolistica sa în arta populară românescă“.
„Arbore simbol al vieţii“
Bradul este un adevărat arbore al vieţii, fiindu-i atribuite o seamă de însuşiri speciale. „Bradul, lemnul ales ca pavăză, dar şi ca individualitate, ales prins legendă, hărăzindui-se o existenţă veşnică, culoare verde, nemurire, îndreptat ca o săgeată spre cer. Bradul rămâne astfel un simbol al civilizaţiei noastre, reprezentativ pentru lumea creştină. De ce arborele un motiv atât de celebru? Pentru că el întrupeză viaţa inepuizabilă, fecunditatea, belşugul, sănătatea, nemurirea ori tinereţea veşnică. (...) La noi, arbore simbol al vieţii devine bradul, cel care a fost perceput de ţăran pretutindeni, clădindu-şi la umbra sa o civilizaţie a lemnului care i-a dat măreţie şi impeziozitate, dobândind treptat o semnificaţie potrivită structurii sale sufleteşti“, se menţionează în lucrarea „Bradul şi simbolistica sa în arta populară românescă“.