Răspuns :
Răspuns:
Nuvela ,,Popa Tanda’’, inspirata din viata satului, are ca personaj principal pe parintele Trandafir, care apare in toate momentele subiectului si este caracterizat in evolutia sa prin diferite mijloace.
,,Este om bun; a invatat multa carte si canta mai frumos decat chiar raposatul tatal sau, vorbeste drept si cumpanit, ca si cand ar citi din carte. Si harnic si grijitor om este parintele Trandafir. Aduna din multe si face din nimica ceva. Strange, drege si culege ca sa aiba pentru sine si pentru altii.’’ Dar Popa Tanda are și defecte, daca defecte se pot numi corectitudinea, sinceritatea, franchetea: ,,Este cam greu la vorba, cam aspru la judecata; prea de-a dreptul, prea verde-fatis, el nu mai suceste vorba, ci spune drept in fata, daca i s-a pus ceva pe inima.’’
In mod indirect, personajul este caracterizat prin: faptele si vorbele sale, prin relatiile cu celelalte personaje, prin originea sa, prin statutul social, prin porecla. El este casatorit si are copii, este un om hotarat, cu judecata limpede, care atunci cand ajunge in Saraceni, analizeaza lucrurile si isi da seama ca trebuie sa ramana in sat si sa-i faca pe tarani harnici pentru a le fi lor bine, dar si lui.
Parintele Trandafir este un om hotarat, care nu se lasa pana nu-si atinge scopul. Pentru a-i face pe saraceni oameni harnici, el recurge la predica, sfaturi, batjocura, ocara, si in final, la exemplul personal.
De aici, îți scoți caracterizarea (prima parte este directa)
La primul punct trebuie sa te descurci. Parintele Trandafir este personajul principal din opera Popa Tanda, scrisa de.. (vezi autorul).
Hai ca nu i greu!