Răspuns :
Răspuns:

COMUTĂ NAVIGAREA
Textul Argumentativ: Model, Exemple, Structură pentru BAC
Publicat de Vlad Arhire pe 11/06/2021
Timp de citire: 9 minute
Vrei să iei maximul de puncte la partea cu textul argumentativ de la BAC la limba și literatura română?
Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai ușoară parte dintr-un examen de bacalaureat, dar care din păcate dă bătăi de cap multor elevi.
Vreau să te învăț cum să faci textul argumentativ printr-un model simplu, care odată respectat, îți poate aduce rezultate foarte bune!
Cuprins
Textul argumentativ – model explicativ și structură
Ce structură folosești pentru textul argumentativ?
Model de redactare și structură text argumentativ cu exemple
5 Exemple de Texte argumentative – modele pentru BAC
Text argumentativ despre educație
Text argumentativ despre familie
Text argumentativ despre călătorie
Text argumentativ despre fericire
Text argumentativ despre respect
Textul argumentativ – model explicativ și structură
Textul argumentativ trebuie redactat după cum sugerează și denumirea sa ”pe argumente”. Primești un subiect, cum ar fi ”Importanța sportului în viața tinerilor” sau chiar o afirmație cum ar fi ”Fericirea este scopul și sensul vieții” de Aristotel, de la care trebuie să pornești un text argumentativ.
Treaba ta este să îl convingi pe receptor că punctul tău de vedere este valid și susținut. În 150-300 de cuvinte, tot ce trebuie să faci este să-ți expui opinia cu privire la afirmație și să o argumentezi!

Ce structură folosești pentru textul argumentativ?
Deoarece numărul de cuvinte între 150-250 nu-ți permite să te lungești prea mult la povești, va trebui să fii cât se poate de scurt și clar în formulare. Evaluarea textului va ține cont de respectarea lungimii textului, de redactarea corectă, argumente. Astfel, ai grijă să:
Faci o introducere scurta încă de la început despre subiectul/ afirmația dată, o introducere care să intre într-un mod natural în argumentele pe care urmează să le expui – ”Întâi de toate”, ”În primul rând”, ”Mai întâi”, ”Trebuie amintit mai întâi”
Continuă paragrafele următoare cu formulare corectă ”Pe de-o parte”, ”Pe de altă parte”, ”În al doilea rând”, ”În ultimul rând”
Folosește paragrafe diferite pentru fiecare argument! Totuși, ai grijă ca un paragraf să nu fie mai scurt de 3 rânduri
Începe fiecare paragraf cu aliniat și expune argumente cu exemple (foarte important ca argumentul să fie solid, validat)
Argumentele pot fi pro sau contra (ai grija să nu le combini pro+contra și să nu fie clar ce vrei să spui)
Formulează argumentele pe baza unor structuri de tipul ”Consider că”, ”Din punctul meu de vedere”, ”Părerea mea este că”, ”În opinia mea”.
Susține-ți opiniile folosind structuri lexicale cu rol de emfatic, de convingere: ”deoarece”, ”întrucât”, ”în mod cert”, ”cert este că”, ”fără îndoială”, ”având în vedere că” etc
Susține-ți argumentele cu surse, referințe de încredere: experiențe personale, citarea unor autori/ critici literari/ artiști/ specialiști recunoscuți, filosofi (aceasta este cea mai mare dovadă a faptului că argumentele tale sunt documentate/ bazate pe o sursă de încredere)
În concluzie, rezumă/ fă o încheiere clară la tot ce ai expus mai sus. Folosește expresii ca ”În concluzie”, Astfel”, ”Așadar”, ”Prin urmare”, ”În încheiere”.
Model de redactare și structură text argumentativ cu exemple
Iau un subiect la întâmplare, de la modelul de bac din 2015. Voi scrie un text argumentativ ca model despre rolul practicării unui sport la orice vârstă. Începem prin a face o introducere in subiect, întărind afirmația prin argumente în paragrafele următoare:
Pentru început, consider că sportul este o activitate de bază în viața unui om, astfel că practicarea sportului încă de la vârste fragede contribuie de dezvoltarea sănătoasă a organismului. Îmi amintesc că atunci când eram mic, chiar din clasele primare, profesorii de sport de la diverse discipline sportive veneau în școli pentru a îndruma și motiva copiii să se înscrie la o disciplină. Totodată, ora de sport în școli începe chiar de la clasa întâi, lucru care denotă importanța sa în viața omului.
În primul rând, rolul practicării unui sport la orice vârstă ne ajută să ne păstrăm un nivel de energie constant. De asemenea, sportul contribuie la sănătatea fizică și mentală, datorită faptului că prin efort reușim să eliminăm toxine din corp, să ne dezvoltăm masa musculară, mobilitatea sau articulațiile.