Răspuns :

Răspuns:

Romanizarea teritoriului şi a populaţiei daco-getice prezintă o importanţă deosebită, deoarece acest proces stă la baza formării şi apariţiei poporului român.

-colonizarea teritoriului daco-getic

-asimilarea băştinaşilor daco-geţi,

Cucerirea Daciei a fost urmată de o colonizare masivă. Împăraţii romani, începând cu Traian au încurajat colonizarea şi i-au imprimat un caracter organizat.

Acest proces a avut loc in trei etape: prima fiind cea preliminară, din secolul 2 i. Hr. pana in 106, in care autohtonii geto-daci au avut contacte sporadice cu romanii, adică romaniiatacau N Dunării, iar populaţia geto-daca ataca la S de Dunăre.A doua faza este romanizarea propriu-zisa din 106 care s-a făcut intr-un mod intens.Romanizarea are loc nu numai in Dacia , ci si in Moesia care cuprindea si Dobrogea cuceritade romani in anul 28 î.Hr. Dacii liberi, care ocupau centrul si nordul Moldovei si nordulTransilvaniei, intra si ei procesul de romanizare mai ales prin intermediul comerţului. Iar ceade-a treia etapa este după 271, după retragerea aureliană. Pe teritoriul Daciei a rămas o populaţie puternic si ireversibil romanizata iar la sud de Dunăre s-au retras doar armata și administrația.