Răspuns :

Răspuns:

Eu am ales cățel, găsești răspunsul la "Explicație:"

Explicație:

În primii ani de viață, cățelul tău va trece printr-o multitudine de schimbări. Înțelegerea etapelor esențiale te ajută să te pregătești și să ai încredere că îi vei oferi cel mai bun start în viață.

În primul an de viață, cățelul tău va trece prin schimbări semnificative legate de talie, formă și comportament. Înțelegerea etapelor esențiale ale creșterii te va ajuta să știi la ce să te aștepți în diferite momente din primii ani și să te pregătești corect.

Un lucru important de reținut este diferența, în primii câțiva ani, dintre rasele de talie mică și cele de talie mare. În funcție de tipul de câine, dar și de genul și părinții acestuia, creșterea va avea loc într-un ritm diferit și există diferite aspecte care au nevoie de atenția ta.

În primele trei-patru săptămâni de viață a cățelului

Primele 14 zile de după nașterea unui cățel sunt o perioadă crucială pentru sănătatea acestuia ca adult. Este important să îi îngrijești cu atenție în primele 48 de ore și să te asiguri că primesc căldura și susținerea nutrițională necesară. Acest lucru include colostrul, pe care puii îl primesc din laptele matern și care contribuie la susținerea sistemului imunitar. Între zilele 9 și 13, greutatea cățelului se va dubla; de aceea, dacă observi că acesta are dificultăți în a crește în greutate, este indicat să consulți un medic veterinar.

După o lună de viață

În prima lună, vor apărea primii dinți ai cățelului, însă forța maxilarelor și dinților este încă relativ redusă. La vârsta de 25 - 30 de zile, greutatea cățelului va crește de patru ori, iar primele fire de păr crescute încep să cadă, fiind înlocuite de blană „adevărată”. Cățelul încă nu a ajuns în faza puseului de creștere, însă este esențial să începi de pe acum să îi oferi hrana adecvată pe care intenționezi să o folosești în perioada de înțărcare.

Toți câinii, indiferent de rasă, prezintă o „ depresie imunitară” de la patru la 12 săptămâni de viață, în care sunt deosebit de expuși riscului de îmbolnăvire. Acest lucru este cauzat de faptul că au încetat să se hrănească cu laptele matern – care oferă suport imunitar – fără ca organismul lor să aibă capacitatea de a își dezvolta propria imunitate. În această etapă, trebuie să observi atent cățelul pentru a detecta orice semne de boală.

Cățelul tău între trei și cinci luni de viață

În acest moment, cățelul va crește destul de rapid, indiferent dacă este de talie mică sau mare. Până la cinci luni, câinii de talie mare dezvoltă, structura scheletului de care au nevoie pentru stadiul adult, având deja jumătate din greutatea adultului. În această etapă nevoile nutriționale ale puiului sunt cel puțin duble față de cele ale unui câine adult! Câinii de talie mică vor trece prin perioada cea mai intensă de creștere, în care poți opri rehidratarea hranei; oferă-le crochete mai mari, care să îi ajute să mestece și să dezvolte o igienă corectă pentru noii lor dinți.

Cățeii de la opt la 10 luni

În această perioadă, câinii de talie mică se apropie de sfârșitul creșterii și ating greutatea adultă, însă rasele de talie mare vor continua să crească constant. Diferența de talie și ritm de creștere este semnificativă: rasele de talie mică ating rapid o greutate de 20 de ori mai mare decât cea de la naștere, în timp ce rasele de talie mare ating o greutate de până la 100 de ori mai mare, însă mai lent. De la opt la nouă luni, la rasele de talie mare are loc o dezvoltare mai intensă a scheletului și organelor.

18 până la 24 de luni pentru cățeii din rase uriașe

În cazul în care cățelul este dintr-o rasă uriașă, acesta va ajunge la maturitate între 18 și 24 de luni. În această etapă cățelul își încheie dezvoltarea musculară și devine un câine adult. Așteaptă-te să devină mai mare și mai greu și să înceapă să semene cu un câine adult, cu labe și membre bine proporționate.

Cunoscând aceste diferențe dintre etapele de creștere, vei ști la ce să te aștepți pe măsură ce cățelul crește și vei simți că îi oferi îngrijirea, susținerea și hrana de care are nevoie în primii ani.