Localizează, pe harta lumii, România, apoi țările despre care se vorbește în text. Folosește internetul pentru a afla poziţia lor geografică. VIETNAM, ARGENTINA,AMERICA, CHINA​

Răspuns :

Răspuns:

Vietnam (vietnameză Việt Nam pronounced [vîət nāːm] ( ascultă)), oficial Republica Socialistă Vietnam (vietnameză Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), este cea mai estică țară din sud-estul Peninsulei Indochineze din Asia de Sud-Est. Cu o populație estimată de 95,5 milioane de locuitori din 2018, este a 15-a cea mai populată țară din lume. Vietnamul își împarte frontierele terestre cu China la nord, iar Laos și Cambodgia la vest. Își împarte frontierele maritime cu Thailanda prin Golful Thailandei, iar Filipine, Indonezia și Malaezia prin Marea Chinei de Sud.[10] Orașul său capitală este Hanoi, în timp ce cel mai populat oraș este orașul Ho Chi Minh, cunoscut și după fostul său nume de Saigon.

Săpăturile arheologice indică faptul că Vietnamul a fost locuit încă din epoca paleoliticului. Națiunea vietnameză antică a fost anexată de China în secolul al II-lea î.Hr., ceea ce ulterior a făcut din Vietnam o diviziune a Chinei pentru mai bine de un mileniu. Prima monarhie independentă a apărut în secolul al X-lea d.Hr. Aceasta a deschis calea către dinastiile imperiale succesive, pe măsură ce națiunea s-a extins geografic spre sud, până când Peninsula Indochina a văzut colonizarea franceză la mijlocul secolului al XIX-lea. Vietnamul modern s-a născut după Proclamația Independenței față de Franța în 1945. În urma victoriei vietnamezilor împotriva francezilor în Primul Război din Indochina, încheiat în 1954, națiunea a fost împărțită în două state rivale: nordul comunist și sudul anticomunist. Conflictele s-au intensificat în războiul din Vietnam, care a cunoscut o intervenție extinsă a Statelor Unite în sprijinul Vietnamului de Sud și s-a încheiat cu victoria vietnamezilor din nord în 1975.

După ce Vietnamul de Nord și de Sud au fost reunificate sub un guvern socialist unitar în 1976, țara a fost izolată din punct de vedere economic și politic până în 1986, când Partidul Comunist a inițiat o serie de reforme economice și politice care au facilitat integrarea vietnameză în politica mondială și în economia globală. Ca urmare a reformelor de succes, Vietnamul s-a bucurat de o rată de creștere a PIB-ului ridicată, clasată în mod constant printre țările cu cea mai rapidă creștere din lume. Cu toate acestea, se confruntă cu provocări, inclusiv sărăcie, corupția și bunăstarea socială inadecvată. Până în 2010, Vietnamul a stabilit relații diplomatice cu 178 de țări. Este membru al unor organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite (ONU), Asociația Națiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN), forumul de Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC).