Răspuns :

Răspuns:

Potasiul (K): necesarul, deficienţa şi excesul de potasiu

Potasiul este un mineral cu rol fundamental pentru organism, deoarece intervine în toate procesele metabolice şi ajută la buna funcţionare a muşchiului cardiac, precum şi a creierului. Concentraţia totală de potasiu din organismul unui adult de 70 Kg este de 150 g, sau 3500 mEq/l. Potasiul joacă un rol important în conducerea nervoasă, contracția musculară, echilibrul acido-bazic, presiunea osmotică, anabolismul proteic și formarea glicogenului.

Potasiul sporeşte diureza şi ajută la eliminarea sodiului, care este frecvent în exces în corp, asigurându-se astfel o eliminare eficientă a toxinelor şi o activitate normală a glandelor suprarenale. Tot potasiul conținut în alimente este absorbit la nivelul intestinului subțire. Potasiul din alimente este eliminat renal în decurs de 24 de ore. Rinichii nu conservă potasiul și atunci când există un aport alimentar inadecvat se va produce o deficiență severă. Aportul mărit de sodiu, alcoolul şi cafeaua determină excreţia suplimentară de potasiu prin urină.

Rolul potasiului

Potasiul este principalul electrolit (cation în concentrație 150-160 mEq/L) și constituent al sistemului tampon din lichidul intracelular. 90% din potasiu este concentrat în interiorul celulei, doar mici cantități fiind prezente în oase și sânge. Rinichiul este o sursă majoră de excreţie a potasiului. Organismul este adaptat pentru excreția eficientă a potasiului. În mod normal, 80-90% din potasiu este excretat prin urină și restul prin alte căi.

Toate celulele corpului, în special cele ale țesutului muscular, necesită un conținut ridicat de potasiu pentru a rămâne sănătoase. Un echilibru adecvat între calciu, sodiu și potasiu în plasma sanguină este necesar pentru o funcționare cardiacă corespunzătoare. Potasiul contribuie la o serie de funcții esențiale ale corpului, incluzând următoarele: tensiunea arterială, echilibrul normal al apei, contracțiile musculare, impulsurile nervoase, digestia, ritmul cardiac și echilibrul pH-ului (aciditatea și alcalinitatea).

Potasiul îndeplineşte şi alte roluri cum ar fi:

este un element esenţial pentru creştere, deoarece formarea de noi celule este echivalentă cu retenţia de K în celule

participă la sinteza proteinelor musculare şi la contracţia muşchilor

participă la reglarea activităţii neuromusculare

participă la menţinerea echilibrului acido-bazic, intrând în constituţia unor sisteme tampon

participă la reglarea sintezei unor hormoni cum ar fi: insulina, glucagonul, hormonul somatotrop.

Modificări minore ale concentraţiei serice a potasiului pot avea consecinţe majore asupra ritmului şi funcţiei cardiace. Variaţia bruscă a potasemiei produce rapid o stare ameninţătoare de viaţă, mai rapid decât oricare alt dezechilibru electrolitic.

Simptomele de hipokaliemie includ: slăbiciune, oboseală, paralizie, respiraţie dificilă, rabdomioliză, crampe musculare (la nivelul membrelor inferioare), constipaţie, ileus paralitic.