Răspuns :
Răspuns:
Buna! Interesanta solicitare, avand in vedere ca TU, nu ai cum sa intelegi cum ar fi sa traiesti intr-un sistem totalitar, dar eu, am trait si te voi ajuta sa intelegi!
In primul rand trebuie sa stii ce este un sistem totalitar. Totalitarismul este un regim politic în care puterea aparține, în totalitate, unei persoane sau unui grup de persoane. Spre deosebire de sistemul politic de tip monarhie absolută sau dictatură, în regimurile totalitare distanța între stat și societate este, practic, anulată, în sensul că puterea întrupată de stat, prin partidul unic, pătrunde până și în viața particulară a fiecărui cetățean.
Sa consideram ca TU, faci parte dintr-o familie formata din parintii tai si sora ta, în perioada 1980-1989, cand acestia erau tineri. Iata programul unei zile din săptămână:
- La orele 5-6 se trezeau pentru a pleca la serviciu, tata lucra la Schela Petroliera, iar mama la Scoala nr.... ( învățătoare)
- Unul dintre ei, trebuia să își ducă cei 2 copii la școală (mama făcea acest lucru) - ambii copii invatand la Scoala nr. ... locația de domiciliu fiind destul de departe fata de aceasta
- Program de lucru pana la orele 17 pentru tata și orele 15 pentru mama
- Pregătirea lecțiilor cu cei 2 copii-mama
- Pregătirea mesei care implica nu doar pregătirea, ci și achiziționarea alimentelor din piață sau magazine – bunica, diverse activități gospodarești (spălat, călcat, curățenie etc)
- Întâlnirea întregii familii seara cu împărtășirea impresiilor zilei, cu servirea cinei la orele 20 ( mama făcea glume pe tema mâncării - spunând că se chemau FAMILIA SOS!!!)
- Rutina pentru pregatirea unei noi zile ( pregatirea pachetelor cu mâncare pentru copii și soț, a hainelor ce urmau a fi purtate)
- Vizionarea unor emisiuni la tv, până la orele 22 si apoi somn!( dupa orele 22 se întrerupea curentul pentru a se face economie la sistemul energetic al țării).
- noi, copiii trebuia sa invatam singuri sau sa ne informam la biblioteca, neavand la dispozitie internetul; de asemenea aveam la dispozitie diverse jocuri in aer liber alaturi de prietni ( sotron, elastic, "Tarile", "munti, ape, si campii, Spanzuratoarea, etc )
- la scoala, erai obligat sa porti uniforma, cu matricola, sa fii tuns scurt (fetele aveau codite si funde), disciplinat si neaparat trebuia sa fii respectuos cu adultii si mai ales cu profesorii ( daca din intamplare aveai pe strada un comportament neadecvat sau in cinema sau cofetarii - nefiind pub-uri la acea vreme - imediat erai reperat dupa matricola si numar, iar sanctiunea nu intarzia sa apara, prin scaderea notei la purtare, adresa trimisa parintilor la servicii saau exmatricularea!!!
- orele se desfasurau ca si astazi, dupa acelasi tipar (45 de minute ora), insa trebuia sa asculti, sa notezi tot ceea ce profesorul preda. Nu exista ca in clasa sa fie galagie sau animatie prea multa, exigenta profesorului fiind maxima! Se invata in 3 trimestre cu vacantele de iarna si primavara, iar sistemul de notare era de la 1-10.
- evaluarea insemna sa fii scos in fata clasei alaturi de alti colegi si sa fii ascultat din lectia de zi, iar extemporalele ( testele) se dadeau rapid pentru a surpinde elevul in acumularea cunostintelor
- nu aveam voie pe strada dupa orele 22!
Aceasta era rutina zilnica a majorității familiilor de tineri în acea perioadă, niciunul nefiind angajat decat în fabrici, uzine sau alte compartimente sociale (biblioteci, comerț, școli, meșteșugari, bijutieri, ceasornicari, petrol etc.) și îndeplinind diverse activități profesionale.
Explicație: