Răspuns :

Răspuns:

Basarabia reprezinta teritoriul actual al Republicii Moldova, care a fost sub suzeranitate rusa si romana, insa in timpul perioadei interbelice, cand Basarabia apartinea Regatului Romaniei si era libera de sub represiunea rusa, a avut loc renasterea culturii nationale.  

Pe langa multe reforme in educatie si realizarea a mai multor institutii de invatamant noi, in Basarabia interbelica se constituie trupa operei si apar anumite personalitati de exceptie ale operei basarabene. Dar renasterea culturii nationale a avut loc mai ales prin functionarea mai multor scoli care sa dezvolte foarte mult cultura basarabeana, iar un bun exemplu o reprezinta Scoala de Belle-Arte, care pregateste talentele artistice pentru renasterea culturii. Personalitatile de exceptie ale artei muzicale basarabene: E. Ivoni, J. Athanasiu, M. Tobuc-Cercas, L. Lipcovschi, M. Barca; acestia evidentiaza cel mai bine locul si rolul operei basarabene ca parte esentiala a procesului artistic european; care pe langa faptul ca ajuta la renasterea nationala, aduc si un renume Operei basarabene si al nivelului de educatie foarte dezvoltat in randul basarabenilor. Insa, nu doar artistii muzicali ajuta la renastere, dar si artistii plastici, care contribuie la fel de mult, iar aici se afla anumite personalitati asemenea celor mentionate anterior: A. Plamadeala. C. Cobizev, L. Dubinovschi.  

Totusi, este fascinant cum pe un teritoriu atat de mic, care aflat sub influente diferite, s-a incapatanat sa isi organizeze o renastere nationala a culturii basarabenilor; insa prin acest fapt a contribuit si la renasterea europeana a culturii.

Sper ca te-am ajutat :D