Răspuns :

Răspuns:

Producția de brânzeturi

Există mai multe etape în pregătirea materiilor prime pe care fiecare tehnolog trebuie să le cunoască.

Laptele primit inițial trebuie să fie supus unui proces de sterilizare. Este împărțit în două părți egale. Prima parte este pasteurizată într-un aragaz cu brânză la o temperatură de + 68 °C, după care este răcită brusc la o temperatură de + 38 °C. A doua parte este imediat răcită într-un echipament special la + 4˚C.  În a doua parte a materiei prime( cea răcită) trebuie să adăugați cheag, care este extras din stomacul vițeilor de lapte. Această enzimă ajută la coagularea și formarea boabelor de caș. Se vinde sub formă de pulbere și trebuie manipulat cu grijă. Pentru 100 de litri de lapte, nu este necesar mai mult de un gram dintr-o astfel de pulbere. La sfârșitul procesului de coagulare, enzima rămâne în ser. Următorul proces este de a turna laptele într-un fabricant de brânză pentru a coace și a finaliza procesul de coagulare. Aici, temperatura va depinde deja de tipul de brânză ales. Brânzeturile tari sunt gătite la temperaturi ridicate, dar nu pentru mult timp. Regimul de temperatură nu trebuie să depășească 28-36˚ С, ceea ce nu permite ca masa brânzei să se compacteze rapid și să acumuleze microflora acidului lactic în decurs de 2-4 ore.

Formarea brânzei.

După ce laptele a fost complet înfășurat, masa de caș este separată de lichid și este posibil să începeți separarea în părți în funcție de fracțiuni. De asemenea, și aici există diferențe în funcție de tipul de brânză. Brânza semi-dură nu durează mult timp să se coacă, astfel încât boabele de mărimea unei nuci sunt depozitate pentru aceasta, în timp ce pentru soiurile tari va fi necesar să măcinați masa la dimensiunea unei arahide. Brânzeturile tari de elită sunt făcute din boabe nu mai mari decât o mazăre. După pregătire, masa este așezată în formular și trimisă la mesele de presă. În procesul de presare, se recomandă întoarcerea din când în când a capetelor de brânză, în conformitate cu tehnologia. După ce brânza este compactată, este așezată într-un bazin de sare, după îmbătrânire în saramură, capetele sunt transferate într-un raft, unde are loc maturarea lor finală. Camera de maturare ar trebui să fie echipată cu un sistem de evacuare și ventilație bun, în timp ce temperatura din cameră pentru o maturare optimă a brânzei nu trebuie să depășească +4 - +12 ˚ С. Utilizarea serului. Nu este recomandat să turnați acest produs sănătos după prepararea brânzei. Trimiteți zer proaspăt înapoi la lactate. Diluați-l cu lapte, adăugați oțet de mere și aduceți amestecul la o temperatură de +92 ˚ C. Drept urmare, puteți obține un caș suculent și moale, care este deja gata de vânzare.

În procesul de obținere a brânzeturilor, laptele este principala resursă, fiind cea mai solicitată.

În cadrul dereglementării progresive, deciziile privind dispariția prețului indicativ, scăderea prețurilor de intervenție și restricțiile cantitative pentru intervenție au slăbit deja considerabil mecanismul de susținere a prețurilor, care reprezenta contraponderea plafoanelor de producție. Prin aceste decizii , Comisia avertiza sectorul că fabricarea untului și a laptelui praf degresat va deveni mai puțin profitabilă și că este de dorit trecerea către produsul cu valoare adaugata mai mare, precum brânzeturile.

Comisia estimează că, în urma suprimării cotelor de lapte :

- majoritatea exploatațiilor specializate în producția de lapte își vor putea continua activitatea ;

- consumatorii vor beneficia de o scădere parțială a prețurilor la produsele lactate ;

Conform diferitelor studii, efectele generale estimate a se produce în urma suprimării cotelor sunt următoarele:

- o creștere a producției de lapte, care ar trebuii să conducă la o scădere a prețului pieței;

- o scădere a venitului producătorilor, în ciuda creșterii cantităților produse ;

- un transfer de bunăstare dinspre consumatori către producători;

- o relansare a exporturilor UE , ceea ce poate determina o scădere a prețurilor mondiale.

Așadar, procesul de producție a brânzeturilor nu reprezintă un factor de poluare a mediului conjurător.

Sper că te-am ajutat ! ❤