Răspuns :

Răspuns:

În nuvela psihologică "Moara cu noroc" de Ioan Slavici, încheierea acțiunii este marcată de pedepsirea celor necinstiți prin moarte.

 Personajul Ghiță, orbit de furia dată de neloialitatea Anei, o omoară pe aceasta cu sânge rece, cu un cuțit direct în inimă. Însă, acesta nu scapă de moarte și este omorât de Răuț, care-l împușcă în ceafă. Răuț dă foc hanului.

  Lică Sămădăul, răul întruchipat, se sinucide izbindu-se cu capul de un stejar, din disperarea de a nu fi prins și judecat de Pintea care este pe urmele lui.

   Focul ajunge să ardă întreaga Moară cu noroc în noaptea Paștelui. Întorși, bătrâna și copiii află ce s-a întâmplat și rămân singurele persoane care supraviețuiesc, fiind inocente, fără de păcat.

   Acțiunea se termină în simetrie cu începutul, ultimele cuvinte fiind cele ale bătrânei, care parcă simțea nenorocirea care avea să se întâmple: "Simțeam eu că nu are să iasă bine; dar așa le-a fost dată". Se poate observa cum plecarea ei și a copiilor din casă, singurele ființe care mai țineau moralitatea hanului, a dus la dezastrul prevăzut

   Așadar, nuvela psihologică are un rol moralizator prin acțiune, indicând consecințele care le aduc deciziile făcute cu lăcomie, lipsa cinstei și a sincerității. Aceste decizii au marcat destinul personajelor Ghiță, Ana și Lică, care sfârșesc tragic, iar existența focului simbolizează arderea tuturor păcatelor și sfârșitul răului

Explicație:

Sper ca te ajuta:)Spor la scriss!

Vezi imaginea Gradu3105