Răspuns :
Răspuns:
vitamina A – poate avea atat surse animale cat si vegetale - morcovi, fructe si legume colorate, ficat, lapte sau galbenus de ou. Vitamina A este un important antioxidant. Antioxidantii sunt substante care pot proteja celulele impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. De asemenea aceasta vitamina are rol in mentinerea unei bune vederi nocturne, cresterea osoasa, reproducere, mentinerea functiilor celulare, stimularea sistemului imunitar.
vitaminele din grupul B sunt tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12 si acidul folic. Aceste vitamine ajuta la buna desfasurare a proceselor de care corpul se foloseste pentru a obtine mai multa energie din alimentele ingerate. Ele ajuta, de asemenea, la formarea celulelor rosii din sange. Puteti aduce aport de vitamine din grupul B avand o dieta bogata in peste, carne de pasare, oua si produse lactate. Legumele cu frunze verzi, fasolea, mazarea, contin, de asemenea, vitamine din grupul B. Multe cereale si unele produse de panificatie sunt imbogatite si ele cu vitamine din acest grup. Lipsa de vitamina B12 sau B6 poate cauza anemie.
vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti; se gaseste in patrunjel, citricele (portocale, lamai, grapefruit, ananas), capsuni, ardei gras, rosii,coli, unele sucuri din fructe sau legume sunt imbogatite cu vitamina C. Vitamina C este importanta pentru piele, oase si tesutul conjunctiv, ajutand la procesele de vindecare si favorizand absorbtia fierului. Unele categorii de persoane au un necesar zilnic crescut de vitamina C: femeile insarcinate si cele care alapteaza, fumatorii, persoanele aflate in covalescenta post-operator, persoanele care au suferit arsuri.
vitamina D – se gaseste in galbenus de ou, unt, ulei de peste. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba cantitatea de calciu (un mineral foarte important pentru sanatate) de care are nevoie pentru a asiguta o buna dezvoltare si integritate a sistemului osos. O deficienta de vitamina D poate duce la o boala numita rahitism (fragilitatea oaselor cauzata de incapacitatea organismului de a absorbi calciu).
vitamina E - un puternic antioxidant – nuci, alune, seminte, cereale, uleiurile vegetale, unt, margarina, galbenus de ou, ficat, legume cu frunze verzi. Aceasta vitamina joaca roluri importante in organism stimuland sistemul imunitar si favorizand buna functionare a proceselor metabolice. Majoritatea oamenilor isi iau necesarul de vitamina E din aportul alimentar, dar exista si anumite categorii care au nevoie de o cantitate suplimentara de vitamina E – persoane suferind de unele boli precum afectiuni hepatice, fza cistica sau boala Chron.
vitamina K – se gaseste in carne de vita, untura de peste, produse lactate, galbenus de ou. Vitamina K ajuta la formarea a 4 din cele 13 proteine necesare pentru coagularea sangelui. Recent, cercetatorii au aratat ca aceasta vitamina este implicate si in formarea tesutului osos. Un nivel scazut de vitamina K in sange a fost corelat cu o densitate osoasa scazuta, iar suplimentarea aportului de vitamina K a evidentiat o imbunatatire a markerilor biochimici ai sanatatii osoase.
Explicație: