Răspuns :

Vesel vâjâia vântul peste întreg satul. (aliterația - repetarea consoanei "v")

  • Aliterația reprezintă figura de stil prin care sunt repetate anumite sunete în interiorul unui vers (consoane, silabe).

Lumina lunii alunecă pe case, lăsând umbre misterioase. (asonanța - repetarea vocalei "u" din structura "Lumina lunii alunecă")

  • Asonanța reprezintă figura de stil prin care este repetată o vocală în două sau mai multe cuvinte.

Azuriul cerului îmi încânta ochii. (epitet - "azuriul cerului")

  • Epitetul reprezintă figura de stil prin care este atribuită o însușire deosebită, care să mărească expresivitatea textului, unei ființe, unui lucru, fenomen al naturii sau unei acțiuni. Se remarcă des prin structurile substantiv+adjectiv sau verb+adverb.

Apăsarea infernală îi cuprindea inima. (hiperbolă - "apăsarea infernală")

  • Hiperbola reprezintă figura de stil prin care sunt mărite în mod exagerat trăsăturile ființelor, lucrurilor, fenomenelor, întâmplărilor etc.

Vedeam în tine uneori un răsărit, uneori un apus. (antiteza - "uneori un răsărit, uneori un apus")

  • Antiteza reprezintă figura de stil prin care este marcată opoziția dintre două cuvinte, fapte, idei, situații, ori personaje (exemplu: personaj bun-personaj rău) cu scopul de a scoate în evidență opoziția dintre ele și profunzimea ideii transmise de eul liric.  

Sufletul de plumb s-a lăsat greu în piept. (metafora - "sufletul de plumb")

  • Metafora reprezintă figura de stil care se remarcă prin trecerea de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt, oferind însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).

Eterna disperare i-a cuprins suflarea. (inversiune - "eterna disperare")

  • Inversiunea reprezintă figura de stil prin care este schimbată poziționarea obișnuită a cuvintelor, folosită cu scopul de a se evidenția o trăsătură, o idee, un obiect, o stare etc.      

Când ai să cruți tu, muză a creației mele, suferința? (antiteză)

  • Invocația retorică reprezintă figura de stil prin care este adresată o rugăminte unei persoane absente sau imaginare (muză, erou etc.) pentru a primi ajutor, fără a se aștepta un răspuns și care conține o încărcătura afectivă este foarte mare.

Mi-ai presărat mintea și sufletul cu dulci otrăvuri de neuitat. (oximoron - "dulci otrăvuri")

  • Oximoronul reprezintă figura de stil prin care sunt marcate însușiri contradictorii în aceeași secvență, formând contraste surprinzătoare din punct de vedere expresiv.

____________

Succes!