I. Citeşte textele de mai jos şi răspunde la cerinţe. FIȘA 1. IZVOARE ISTORICE A. „Aşa trebuie scrisă istoria: intemeind-o numai pe adevăr şi cu nădejdea doar în viitorime, fără a-i linguşi pe cei de azi și fără a-i maguli prin laude. lată modelul şi norma compunerii unei lucrări istorice care så se invrednicească de numele acesta. Dacă unii istorici se vor lua după rânduielile amintite, scrierea noastră îşi va fi atins scopul." Lucian din Samosata, Cum trebuie scrisă istoria B. Damenii intelepți obişnuiesc să spună, pe drept cuvânt, că cine vrea så stie ce va fi trebuie să ia aminte la ce a fost, pentru că toate lucrurile lumii, in orice vreme, au corespondentul lor in vremurile de dinainte. Aceasta vine din faptul că toate lucrurile sunt sävärşite de oameni, iar aceştia au şi au avut mereu aceleaşi patimi, iar ele vor produce neapărat acelaşi efect." Niccolo Machiavelli, Comentarii la prima decadă a lui Titus Livius 1. Pe ce trebuie întemeiată istoria, şi pentru cine trebuie scrisă, potrivit sursei A? 2. Ce atitudine trebuie să aibă istoricul față de contemporanii sai? Cine ar trebui să judece o operá istorică? 3. Ce spune sursa B despre felul in care putem intelege vremurile ce vor veni? Conform sursei B, putem spune că tot ceea ce este a mai fost? .De ce crede autorul sursel B că istoria se repetă? Eşti de acord cu el? JIREA TRECUTULUI

Va rog dau coroana!!​

Răspuns :

Răspuns:

1. Pe ce trebuie întemeiată istoria, şi pentru cine trebuie scrisă, potrivit sursei A?

Istoria trebuie întemeiată numai pe adevăr și trebuie scrisă pentru generațiile viitoare, astfel încât peste ani faptele să poată fi cunoscute obiectiv, fără influențele politice ale celor aflați la putere la un moment dat.

2. Ce atitudine trebuie să aibă istoricul față de contemporanii sai? Cine ar trebui să judece o operá istorică?

Istoricul trebuie să aibă o atitudine obiectivă, imparțială. El trebuie să nu fie lingușitor sau partinitor. Evenimentele istorice trebuie prezentate cât mai obiectiv cu putință, luând în considerare factori cât mai diverși, netrecând nimic sub tăcere și neexagerând nimic. Toți oamenii trebuie tratați egal, deoarece toți au o influență în istorie. Chiar dacă poate părea nesemnficiativă la un moment dat, această influență poate sta la baza unor evenimente majore din viitor.

O operă istorică ar trebui judecată și de contemporanii ei (aducând, dacă este cazul, amendamentele necesare), dar și de generațiile viitoare, care pot aprecia obiectivismul ei și competența autorului prin coroborarea cu alte izvoare istorice.

3. Ce spune sursa B despre felul în care putem înțelege vremurile ce vor veni? Conform sursei B, putem spune că tot ceea ce este a mai fost? De ce crede autorul sursel B că istoria se repetă? Eşti de acord cu el?

Autorul ne spune că istoria se repetă, deoarece oamenii au aceleași patimi, care produc aceleași efecte. Observând cauzele unor evenimente trecute ne putem da seama unde vor duce evenimentele din prezent.  Evenimentele istorice nu se repetă însă exact în același mod. Un alt Imperiu Roman nu va mai exista. Dar se repetă tiparele comportamentale, cauzalitățile, astfel încât, cu o bună cunoaștere a istoriei, eu cred ca da, ne putem da seama în linii mari ce va urma și anumite evenimente nedorite pot fi prevenite.

Explicație: