Răspuns :
Răspuns:
1. Pe ce trebuie întemeiată istoria, şi pentru cine trebuie scrisă, potrivit sursei A?
Istoria trebuie întemeiată numai pe adevăr și trebuie scrisă pentru generațiile viitoare, astfel încât peste ani faptele să poată fi cunoscute obiectiv, fără influențele politice ale celor aflați la putere la un moment dat.
2. Ce atitudine trebuie să aibă istoricul față de contemporanii sai? Cine ar trebui să judece o operá istorică?
Istoricul trebuie să aibă o atitudine obiectivă, imparțială. El trebuie să nu fie lingușitor sau partinitor. Evenimentele istorice trebuie prezentate cât mai obiectiv cu putință, luând în considerare factori cât mai diverși, netrecând nimic sub tăcere și neexagerând nimic. Toți oamenii trebuie tratați egal, deoarece toți au o influență în istorie. Chiar dacă poate părea nesemnficiativă la un moment dat, această influență poate sta la baza unor evenimente majore din viitor.
O operă istorică ar trebui judecată și de contemporanii ei (aducând, dacă este cazul, amendamentele necesare), dar și de generațiile viitoare, care pot aprecia obiectivismul ei și competența autorului prin coroborarea cu alte izvoare istorice.
3. Ce spune sursa B despre felul în care putem înțelege vremurile ce vor veni? Conform sursei B, putem spune că tot ceea ce este a mai fost? De ce crede autorul sursel B că istoria se repetă? Eşti de acord cu el?
Autorul ne spune că istoria se repetă, deoarece oamenii au aceleași patimi, care produc aceleași efecte. Observând cauzele unor evenimente trecute ne putem da seama unde vor duce evenimentele din prezent. Evenimentele istorice nu se repetă însă exact în același mod. Un alt Imperiu Roman nu va mai exista. Dar se repetă tiparele comportamentale, cauzalitățile, astfel încât, cu o bună cunoaștere a istoriei, eu cred ca da, ne putem da seama în linii mari ce va urma și anumite evenimente nedorite pot fi prevenite.
Explicație: