3. Prezintă mijloacele folosite de poet în a doua strofă pentru a transmite/a sugera cititorului o anumită stare.


"în tot, se simte un fior
o jale e în orișicine
E vremea rozelor ce mor
mor în grădini, și mor si n mine"

rondelul rozelor ce mor de Alexandru macedonski ​

Răspuns :

Răspuns:

Macedonski foloseste "rozele " si "gradinile " , lucruri materiale , concrete , ca pe niste simboluri ale efemerului nostru , ale trecerii  ireversibile a timpului , toate acestea mor precum oamenii . Fiorul , jalea  sunt sentimente transmise in mod direct de poet , care surprinde ideea mortii deprimante "in tot " . Eul liric este prezent prin "si mor si-n mine " ,  moartea rozelor rasfrangandu-se metaforic   si asupra autorului , care simte ca moare odata cu acestea .

Explicație:

Răspuns:

Prin intermediul simbolului “rozei”, aici conotând apropierea de moarte, se stabileste o corespondenta simbolista intre suflet si natura. Ele se afla amandoua in anotimpul crespuscular al mortii: “Mor in gradini si mor si-n mine”. Stingerea lor usoara este suportul melancoliei. Catrenul al doilea face trecerea de la melancolia subtila a florilor fanate la o tristete mult mai puternica si mai grava – Jalea” provocata de apropierea mortii.

Jalea este dublata de o neliniste, de o incordare emotionala, tradusa poetic prin “fior”, anticipand iritarea surda a poeziei bacoviene. Repetitia primelor doua versuri accentueaza nelinistea si o asociaza cu moartea.

Se remarca, de asemenea, formulele artistice de factura ideatica, in intreaga poezie existand numai doua substantive concrete din lumea materiala: „roze' si „gradini', restul fiind din zona abstractului si definind stari interioare, din structura emotionala: „fior', „suspine'. Prezenta eului liric constituie de asemenea o trasatura a poeziei lirice, expunandu-si trairile prin prisma ideii centrale a poeziei, si anume a sentimentului efemeritatii.

Explicație: