Răspuns :

Regimul communist in Romania a inceput dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai din 30 decembrie 1947.

Regimul comunist roman se imparte in 2 perioade: Perioada Republicii Populare Romania condusa de Gheorghe Gheorghiu Dej si Perioada Republicii Socialiste Romania condusa de Nicolae Ceausescu.

Perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej a inceput odata cu proclamarea Republicii Populare Romania si se termina odata cu moartea sa la 19 martie 1965. Guvernarea lui Dej este intens influentata de Uniunea Sovietica din cauza ideologiilor proclamate de Stalin, dar acestea se incheie odata cu moartea lui Stalin prin asa numitul Proces de Destalinizare. Condamnatii politic incep sa fie eliberati dar in continuare supravegheati fiind considerati posibili inamici ai statului, iar oamenii incep sa resimta o oarecare libertate fata de jugul impus de Stalin.Este drept ca nu toti detinutii politic sunt eliberati, majoritatea au fost maltratati si tinuti in conditii inumane, exemple bune de detinuti sunt Iuliu Maniu si Corneliu Coposu, membri ai Partidului National Taranesc. La 19 martie 1965, Dej moare din cauza unui cancer pulmonar si ii urmeaza la conducere Nicolae Ceausescu.

In timpul conducerii lui Nicolae Ceausescu multe evenimente au avut loc, Romania a avut parte de o crestere economica iar nivelul de trai al poporului a inceput sa se imbunatateasca pana cand acesta si-a inceput planul de plata al datoriilor externe, datorii create chiar de el, prin economisirea la maxim a resurselor si printr-un ritm de export comparabil cu cel din Japonia si din Coreea de Sud, sub conducerea Generalului Park Chung Hee, tari capitaliste in principiu.

Primul eveniment mare ce i-a adus o popularitate imensa atat pe plan intern cat si pe plan extern, mai ales in tarile democrate, a fost Primavara de la Praga din 1968. Pe scurt, Primavara de la Praga a reprezinta invazia Cehoslovaciei de catre tarile Pactului de la Varsovia, Pact ce avea ca membri: Romania, Ungaria, Bulgaria, Albania, Cehoslovacia,Polonia, Republica Democrata Germana si Uniunea Sovietica. Motivul invaziei a fost reprezentat in principiu de reformele liberale ale guvernului condus de Alexander Dubcek ce nu au apucat sa fie puse in aplicare din cauza precautiei Uniunii Sovietice, precautie pe care a format-o datorita Invaziei Ungariei din 1956. Singurele tari ce nu au participat invaziei Cehoslovaciei au fost Romania si Albania, Albania din cauza faptului ca intrerupsesera contactul cu mai orice tara atat din lumea libera cat si din blocul comunitar si Romania care condamnase invazia Cehoslovaciei si considera ca nu exista niciun motiv pentru care ar trebui intervenit din punct de vedere militar intr-un alt stat socialist. Liderul Uniunii Sovietice de atunci, Leonid Brejnev considera discursul lui Nicolae Ceausescu “o galagice nesanatoasa”. Datorita actiunilor lui Ceausescu acesta reuseste sa intareasca relatiile cu tarile de pe partea cealalta a cortinei de fier si o viziteaza pe Regina Marii Britanii si pe Richard Nixon, presedintele Statelor Unite, care viziteaza si el la randul lui Romania fiind primul presedinte American ce viziteaza un stat socialist. Dupa ce Romania s-a opus invaziei, celelalte tari membre ale Pactului de la Varsovia erau la un pas sa invadeze si Romania, Uniunea Sovietica chiar facea exercitii militare de-a lungul Prutului. Aceste lucruri au facut ca Romania sa puna in aplicare mai multe planuri de intarire a armatei plus pregatirea mai temeinica a populatiei. Motivele pentru care Romania nu a fost invadata nu sunt foarte clare, parerile sunt impartite, pe de-o parte se spune ca Republica Populara Chineza ar fi fost de partea Romaniei si ar fi garantat ca in cazul unei invazii China ar fi invadat la randul ei Uniunea Sovietica, se spune ca Yugoslavia ar fi stat de partea Romaniei iar altii spun ca insusi NATO ar fi sustinut Romania.