Răspuns :
Răspuns:
1.
e = verb predicativ
niciun = adjectiv pronominal negativ
câțiva = adjectiv pronominal nehotărât
acesta = adjectiv pronominal demonstrativ
care = pronume relativ
fiecare = adjectiv pronominal nehotărât
2.
același = Ac, atribut adjectival
călătoare = Ac, atribut adjectival
ce = N, atribut adjectival
urletele = N, nume predicativ
care = N, subiect
lui = G, atribut pronominal genitival
4.
Virgulele separă cele propoziții principale ale frazei, dintre care primele două sunt eliptice de predicat: „Niciun zgomot (nu se simte), nicio mişcare (nu se simte), nicio adiere de vânt nu se simte.”
5.
câțiva: Câțiva au lipsit de la ora de română. -- pronume nehotărât
ce: Nu se știe ce temă vom primi. -- adjectiv pronominal relativ
alte: Pe altele le-am văzut la munte. -- pronume nehotărât
6.
epitet: „(răcoare) dulce”
comparație: „Cerul se dogoreşte ca de bătaia unei flăcări”
metaforă: „o pulbere fină de aur”
7.
Acest text este o descriere literară pentru că întrunește toate carcateristicile acesteia. În primul rând, ne sunt înfăţişate obiecte (elemente din natură) şi trăsăturile lor. În al doilea rând, predomină construcţiile de tip substantiv-adjectiv. În al treilea rând, limbajul folosit este încărcat de expresivitate, creând imagini vizuale, auditive, olfactive. În al patrulea rând, textul este o descriere literară prin scopul propus, toate elemente artistice urmărind impresionarea cititorului. Întreg fragmentul emană un sentiment de bucurie a vieţii în mijlocul naturii.
8.
Perspectiva narativă a textului este aceea a naratorului implicat, deoarece naratorul este implicat afectiv în evenimentele prezentate, iar comunicarea se face la persoana I.
9.
Autorul ne prezintă în mod artistic trecerea apelor Jiului print-un defileu îngust. Apele râului, venind cu un debit prea mare pentru culoarul îngust, sunt foarte agitate, autorul asemănându-le cu apa dintr-o oală gigantică ce clocotește pe foc, făcând bulbuci și spume. În vaporii de apă care se ridică se formează mici curcubee.
Explicație: