Răspuns :

Răspuns:

După părerea mea, afirmația lui Allan Bloom se poate aplica tuturor persoanelor, copii sau adulți sau chiar vârstnici.

Prin „întuneric”, Allan Bloom vrea să ne sugereze orice situație nefavorabilă, poate chiar disperată, dar în același timp se poate înțelege și orice stare de necunoaștere, la orice vârstă și în orice domeniu. De exemplu, „întunericul” poate fi situația unui copil al străzii, abandonat de părinți, care trăiește din cerșit, dar poate fi și situația unui bunic care din neștiință își sperie nepoții cu bau-bau și îi face să le fie frică să doarmă pe întuneric.

În ambele cazuri, soluția pentru a ieși din „întuneric” este educația, care îi duce pe oameni spre cunoaștere și înțelegere, adică spre „lumină”, în sensul că îi scoate din situațiile grele în care se aflau. Referitor la exemplele de mai sus, dacă acel copil ar avea acces la educație și dacă anturajul lui, societatea, ar fi educată, el s-ar ridica din acea stare de abandon și sărăcie, prin puterile lui și cu ajutorul celor din jur. Sau acel bunic nu și-ar mai speria nepoții, iar nepoții nu ar mai crește cu frica de întuneric.

În concluzie, eu cred ca toți oamenii, pe toată durata vieții lor, trebuie să încerce să se educe permanent, în tot ce ține de activitate lor zilnică, dar și de societatea în care trăiesc. Numai așa vom avansa continuu și nu ne vom scufunda în „întunericul” neștiinței.

Explicație: