Ce perspectiva narativa este in textul de mai jos si faceti rezumatul pe scurt
1.Se spune că, odată, într-un sat, un copil, într-o noapte, a visat Raiul.
„Mamă! Mamă! Unde e Raiul?”, a întrebat copilul nerăbdător, a doua zi de dimineaţă, de cum se trezi.
Dar mama, biata mama, n-avea timp. Avea atâta treaba în gospodarie! Si-atunci, s-a dus latata, sa-l întrebe."Nu stiu..., cauta-l singur", îi spuse acesta obosit si se apuca mai departe de munca.. "Unde?Unde e Raiul?" , îi întreba copilul, aproape plângând, pe oamenii din sat. Dar oamenii nu aveautimp de el, erau grabiti.."Ce lume urâta...", îsi spuse pentru sine pustiul.Ca sa-l gasesti, trebuie sa parasesti satul acesta...,se-auzi glasul unui batrân, ce-l privea demult."Si acolo, în pustie, dupa ce ai sa mergi cale de o zi, ai sa gasesti un om singur, ce sta într-ocoliba. El o sa-ti spuna unde este Raiul."Zis si facut. Si a doua zi de dimineata, când parintii lui nu se sculasera înca, îsi lua o traistuta cucâteva merinde si pleca furisându-se printre casele adormite, catre pustie. În curând, soarelerasarise, iar în urma pasilor lui satul fusese acoperit de nisip. Mersece merse si, într-adevar, catre seara, ca prin minune, din pustia întinsa tâsni o coliba. Mare îi fumirarea batrânelului ce locuia acolo de multi ani."Ce te aduce pe-aici, copilule?", îl iscodi acesta pe micul calator. "Vreau sa gasesc Raiul,raspunse copilul, si cineva mi-a spus ca tu stii cum trebuie sa ajung".Batrânul tacu, îl privi adânc, apoi îi spuse: "Acum hai sa manânci ceva si sa te culci, ca oi fiobosit. Mâine în zori o sa plecam împreuna catre Rai".
( Dan Puric, Basmul din Carpati)
2 Ce perspectiva narativa are si faceti rezumatul pe scurt
Era odată, la marginea unui drum umblat, o fântână, şi lângă fântână şedea jos o babă, ghemuită pe nişte zdrenţe de cergă, şi morfolea-n gingii un crâmpei de covrig muiat într-o năstrapă cu apă rece. Când vedea drumeţ, or pe jos, or călare, or cu carul, lăsa baba covrigul din gură, întindea dreapta şi se milogea tânguios numai din vârful limbii: "Faceţi-vă milă şi pomană, măiculiţă, de o biată păcătoasă fără putere!" Dacă-i da cineva ceva, zicea baba: "Bogdaproste, măiculiţă! Dumnezeu drăguţul să primească!... de unde dai să sporească şi să izvorească!" Rar se-ntâmplă creştin drumeţ să treacă pe lângă aşa bătrână nevoiaşă şi să nu se-ndure măcar cu ce, după potriva lui; dacă nu o lescaie, măcar o fărâmă de pâine; dacă nici atâta, barem o vorbă bună. Când îi zicea vreunul: "Crede, bătrânico, altădată!" ea răspundea: "Crez, măiculiţă, crez... să ne crează Dumnezeu pe toţi, drăguţul!" Pe urmă îşi muia covrigu-n năstrapă şi s-apuca iar de morfolit.
Într-o zi, fiind târg devale, a-nceput dis-de-dimineaţă să se care într-acolo lume după lume de la deal. La dus, i-au mai zis babei câte unii "crede"; da spre seară, la-ntors, i-au dat care ce l-a lăsat inima... Păcum e obiceiul la târg: târguieşte omul ce târguieşte, cumpără, vinde; apoi, mai cu rachiu, mai cu vin, mai cu vorbă, se-nveseleşte, şi pe urmă îşi mai aduce aminte şi de sufletul răposaţilor şi le dă pomană după putere. Şi aşa, a rămas baba pe ziua aceea mulţumită destul cu traista plină.

Răspuns :

Răspuns:

O sa increc sa te ajut!

1. Din textul prezentat reiese faptul ca un copil a visat raiul, iar dimineata manat de dorinta de a sti unde il gaseste isi intreaba mai intai parintii, aopi cunoscutii, dar nimeni nu i-a dat atentie fiind preocupat de activitatea pe care o facea. Din intamplare, un batranel ii spune baiatului ca doar in pustietatea stie cineva unde este raul. Copilul porneste catre pustiu si intr-adevar gaseste pa batranelul care locuia acolo. Inainte sa afle raspunsul, batranelul il pofteste la masa si la somn, urmand ca a doua zi sa porneasca spre rai.

Perspectiva textului este cu mult substrat psihologic, deoarece Dan Puric este un adevarat filozof. Dupa mine, ar insemna ca batranul ii poate spune ca raiul se poate afla chiar pe pamant alaturi de oamenii intre care traieste, atat timp cat exista dragoste, intelegere, toleranta, cooperare.

Dar foarte bine, batranul il poate duce in raiul din cer, fara osibilitatea de a se mai reintoarce vreodata. Asta va ramane probabil la alegerea copilului.

2. O batrana fara nimeni pe lume se afla la marginea unui drum, cersind de la fiecare drumet cate ceva. De fiecare data fie primea ceva de mancare sau doar o vorba buna. Babuta era multumita cu ceea ce primea maai ales in zilele de targ, atunci cand oamenii se intorceau si ii dadeau fiecare cat il lasa inima.

Perspectiva textului ar fi aceea ca batran ar trai din ajutorul dat de trecatori doar o perioada, dupa care ar trebui sa se ridice si sa isi gaseasca un adapost. Sau foarte bine, cineva cu suflet mare, o poate lua sa o ingrijeasca si sa-i ofere nu doar adapost, ci intelegere, sa o ocroteasca si sa-i bucure restul zileleor care ii raman cu un trai bun.

Explicație:

Perspectiva obiectiva ar trebui sa reiasa chiar din text. Daca il interpretezi  din propria -ti perspectiva sigur ca este subiectiva. Se pare ca am atins ambele perspective in raspuns. Alege ceea ce crezi .