Răspuns :

Răspuns:

1. Ultrafiltrarea glomerulara

2. Reabsorbtia tubulara

3.Secretia tubulara

Explicație:

Formarea urinei are loc la nivelul nefronilor si se realizeaza in 3 etape:

- ultrafiltrarea glomerulara

- reabsortia tubulara

- secretia tubulara

1.Ultrafiltrarea glomerulara

Ultrafiltrarea glomerulara se realizeaza la nivelul corpusculului renal Malpighi; consta in trecerea unei mari cantitati de apa, ioni si substante toxice din capilarele glomerului vascular in spatiul dintre peretii capsulei Bowman.

Prin ultrafiltrarea glomerulara se formeaza urina primara care este o plasma deproteinizata (lipsita de proteine).

In fiecare minut se formeaza 125 ml de urina primara; in 24 de ore se formeaza 180 l de urina primara.Urina primara trece mai departe in tubul urinifer.

2.Reabsortia tubulara

Reabsortia tubulara se realizeaza la nivelul tubului urinifer; consta in trecerea substantelor utile din urina primara in capilarele peritubulare care inconjoara tubul urinifer.

Reabsortia tubulara se face in doua moduri:

a) activ (cu consum de energie) prin care sunt recuperate glucoza, aminoacizii, vitaminele B12 si C, ionii de Na+ si K+, fosfatii si sulfatii.

b) pasiv (fara consum de energie) prin care sunt recuperate apa, ureea si ionii de Cl-

3.Secretia tubulara

Secretia tubulara se realizeaza la nivelul tubului urinifer si este procesul invers reabsortiei tubulare.Consta in trecerea unor substante toxice din capilarele peritubulare in tubul urinifer.

Secretia tubulara se realizeaza in doua moduri:

a) activ pentru ionii de H+ si K+, acidul uric, unele medicamente

b) pasiv pentru amoniac si uree

In urma reabsortiei si secretiei tubulare rezulta urina finala, diferita cantitativ si calitativ (compozitie) de urina primara.

Urina finala contine:

- 95% apa

- 5% substante dizolvate, dintre care 2% saruri minerale (cloruri, sulfati, fosfati carbonati) si 3% substante organice (uree, acid uric, creatinina).

Urina finala la un om sanatos nu contine niciodata glucoza.Glucoza este prezenta doar in urina persoanelor bolnave de diabet. Volumul de urina produsa de rinichi in 24 de ore se numeste diureza si are o valoare medie de 1,8 l.