Răspuns :

Răspuns:

I. Pentru om.

La fel ca aerul, apa și mâncarea, bacteriile sunt esențiale pentru viață. O funcție cheie a acestora la om este susținerea sistemului imunitar. În fiecare zi bacteriile bune din organismul nostru creează prima linie de apărare în fața bacteriilor nocive, cunoscute ca patogeni.   În plus, ajută sistemul digestiv și susțin organismul in procesul de absorbție a nutrienților și sinteza vitaminelor B și K. Unele studii arată că bacteriile bune din intestinul nostru ne pot influența chiar și dezvoltarea cerebrală și starea de spirit.

Deși cifrele disponibile sunt adesea inconsistente, noi informații afirmă că microbiota (totalitatea microorganismelor, adică a bacteriilor, fungilor, virusurilor, care populează anumite părţi ale organismului uman) dintr-un corp uman numără 40 de trilioane de bacterii (400-4000 de tipuri diferite), reprezentând 1 kg din greutatea noastră corporală și fiind localizată în principal în intestin.

Unele specii bacteriene, în special bacteriile lactice din genurile Lactobacillus și Lactococcus, au fost utilizate de mii de ani în combinație cu drojdiile și mucegaiurile pentru obținerea alimentelor fermentate, precum sunt brânza, murăturile, sosul de soia, varza murată, oțetul, vinul și iaurtul.

II. In natura.

Rolul bacteriilor în natură este cu adevărat enorm. În primul rând, acestea sunt responsabile pentru existența unor forme complexe de viață în forma lor actuală. Algele albastru-verde, așa cum se numesc adesea cianobacteriile, au creat o atmosferă și au menținut nivelul de oxigen la nivelul cerut. Până în prezent, aceste microorganisme, care trăiesc în grosimea oceanelor lumii, generează mai mult de jumătate din oxigenul atmosferic.

A doua importanță majoră a bacteriilor în natură este participarea lor la descompunerea materiei organice. Există o întreagă clasă de organisme - saprofite (care include bacterii). Ele sunt direct implicate în circulația substanțelor în natură, descompunând rămășițele țesuturilor organice la mineralele necesare pentru hrănirea plantelor.  

Abilitatea bacteriilor de a descompune o mare varietate de compuși organici este remarcabilă, și a fost utilizată în procesarea reziduurilor și în bioremediere. Bacteriile care pot digera hidrocarburile din petrol sunt adesea utilizate pentru remedierea scurgerilor de petrol. De asemenea, bacteriile pot fi folosite și pentru bioremedierea reziduurilor toxice industriale.

Bacteriile pot fi utilizate în locul pesticidelor, în controlul biologic al dăunătorilor. În acest caz, este comună utilizarea speciei Bacillus thuringiensis, o bacterie Gram-pozitivă care trăiește în sol. Subspeciile acestei bacterii sunt folosite ca insecticide cu specificitate pentru lepidoptere, cu denumirea comună de Dipel și Thuricide. Datorită specificității lor, aceste pesticide sunt considerate a fi ecologice, fără să prezinte un anumit efect asupra oamenilor, vietăților din mediul natural, insectelor polenizatoare sau a celor benefice.

Explicație: