Selecteaza 10 adjective din textul de mai jos si analizeaza dupa modelul dat


Modelul: straina=adjectiv variabil, cu 4 forme flexibile, gen feminin, numar singular, gradul positiv

(textul este zana muntilor) ​

Selecteaza 10 Adjective Din Textul De Mai Jos Si Analizeaza Dupa Modelul DatModelul Strainaadjectiv Variabil Cu 4 Forme Flexibile Gen Feminin Numar Singular Gra class=

Răspuns :

Răspuns:

pozitivă – adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „atitudine”(feminin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

însorită - adjectiv provenit din verb la participiu, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „zi” (feminin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

gustoasă - adjectiv provenit din verb la participiu, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „plăcintă” (feminin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

șic - adjectiv propriu-zis, invariabil, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „tricou” (feminin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

cumsecade - adjectiv propriu-zis, invariabil, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „prieten” (masculin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

respectuos – adjectiv provenit din verb la participiu, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație pozitiv.

amabil – adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație pozitiv.

mare – adjectiv propriu-zis, variabil cu două forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „parte”(feminin, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

liber - adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „timpul” (neutru, singular, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

foarte atent – adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație superlativ, absolut, de superioritate.

înnăscute - adjectiv provenit din verb la participiu, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „talente” (neutru, plural, acuzativ), gradul de comparație pozitiv.

cele mai noi - adjectiv propriu-zis, variabil cu trei forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul „lucrurile” (neutru, plural, acuzativ), gradul de comparație superlativ, relativ, de superioritate.

modest – adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație pozitiv.

echilibrat – adjectiv propriu-zis, variabil cu patru forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație pozitiv.

mai puțin nerăbdător – adjectiv propriu-zis, variabil cu trei forme flexionare, se acordă în gen, număr și caz cu subiectul subînțeles „tu” (pers. a II-a, singular), gradul de comparație comparativ, de inegalitate, de inferioritate.

Explicație:

Definiție: Adjectivul este partea de vorbire flexibilă care exprimă o însușire a unui obiect.

Clasificare:

1. După proveniență: - propriu-zise ex: frumos, înalt;

- determinative (provenite din diferite părți de vorbire) ex: înflorit, scris;

2. După structură: - simple ex: roșu;

- compuse ex: nou-născut;

3. După forme flexionare: - variabile : cu o terminație ex: verde;

cu două terminații ex: bun;

- invariabile: ex: gri, propice;

4. După forme flexionare: - cu o formă ex: gri;

- cu două forme ex:mare;

- cu trei forme ex: nou;

- cu patru forme ex: bun;

Sper că te-am ajutat! Mult succes în continuare! :)

Explicație: