Răspuns :

Răspuns:

cateva idei doar...

Invierea Domnului este considerată cea mai importantă sărbătoare pentru credința creștină. Învierea din morți a Mântuitorului Hristos este un adevăr esențial, temelia credinței creștine și fundamentul Bisericii.

Paștele are o conotație spirituală, una care ne vorbește despre sacrificiu, despre o nouă viață, despre pacea sufletească și  inima noastră, care este inundată deplin de lumina divină. Bucuria vine din Credință, liniștea vine din Speranță, pacea vine din Iubire.

Pentru mine, sărbătoarea de Paște are o semnificație multiplă. Mai întâi de toate, îmi aduc aminte de suferințele Domnului Isus suportate pentru salvarea întregii omeniri. Apoi, imi amintesc de Învierea Lui, care ne dă speranță că este o viață de dincolo de moarte, iar El e acel ce primul a biruit moartea. Această sărbătoare an de an ne amintește de aceste lucruri, pentru a avea o viață împlinită.

Paștele reprezintă mai mult decât o sărbătoare religioasă, ea e una ce răspândește lumină, una în care bunătatea și adevărul se unesc într-o horă a credinței, vestind triumful binelui.

Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

Slujba de Înviere începe în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii - credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte.

Una dintre tradiţiile străvechi de Paşte o reprezintă ouăle vopsite. Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic.

Un alt obicei de Paşti este acela ca după slujbă credincioşii să meargă la cimitir, unde aprind lumânări pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.

Explicație: