Răspuns :
Genul liric este un text literar in care autorul exprima ganduri,idei,sentimente in mod direct, prin intermediul eului liric si limbajului artistic.
"Caisul" este un text liric pentru ca are toate caracteristicile acestui tip de text.
In primul rand, este un text liric pentru ca exprima trairile proprii ale autorului in mod direct. Contempland infatisarea la fereastra a unui cais , aceasta este mai intai nedumerita din cauza caisului, facandu-si tot felul de idei ca ar putea fi. Trezindu-se cu ramurile caisului in geamul său care peste noapte a inflorit autoarea crezu la inceput ca un inger si-a frant aripa in acel pom. El era alb-roziu, iar in momentul in care el o atingea cu ramura sa pe obraz ea isi dadu seama ca este el , prietenul mult iubit din copilarie , caisul.
In al doilea rand, textul este liric, deoarece exista un eu liric.Acesta isi face simtita prezenta in toate strofele prin verbele la persoana I "m-am trezit", "m-am gandit", "l-am recunoscut". De asemenea, se simte prezenta eului liric si in exclamatii: "ca m-am gandit un inger c-a trecut si-n ramura lui si-a frant aripa."
In al treilea rand, caracterul liric al textului este dat de limbajul folosit. Este un limbaj artistic, care creeaza imagini, prin intermediul carora poetul isi exprima emotiile. Astfel prima strofa incepe cu imaginea vizual-auditiva a caisului care bate cu ramurile sale la geam. Epitetele "nerabdator", "fragede" transmit un sentiment de neliniste si chiar teama in fata caisului care bate la geam cu ramurile sale. Strofa continua cu imaginea (tot vizual-auditiva) a faptului ca autoarea nu-l recunoscuse pe cais. Limbajul artistic se arata si prin forma muzicala a textului , care este organizat in versuri (care variaza intre 8-12 silabe) , are rima imperecheata si ritm trohaic.
In concluzie , textul "Caisul" este liric, deoarece, prin vocea unui eu liric, autorul comunica in mod direct emotii si ganduri legate de sosirea neasteptata a caisului , folosind un limbaj expresiv prin care reuseste sa ne impresioneze puternic.