Răspuns :
Explicație:
Într-un univers caracterizat de o realitate crudă, care arareori ne oferă posibilitatea de a visa la clipe mai însorite, trebuie sa avem puterea sa speram. Într-o lume în care viziunea individului a devenit îngrădită de propriul ochi, care de multe ori nu poate percepe mai departe de rău și ură, trebuie sa ne găsim refugiul în artă.
Astfel, poetul și implicit poezia vor avea puterea de a schimba NU lumea, ci modul în care noi ne raportam la ea.
In cazul de față, primele două strofe ale poeziei "Rugăciune" de Octavian Goga, ilustrează fiinta umana (poetul) în încercarea disperata de a da un sens vieții ("Rătăcitor, cu ochii tulburi (...) /Eu în genunchi spre tine caut: /Părinte,-orânduie-mi cărarea!"). Cea de-a treia strofa ipostaziaza omul (poetul) în momentul rugii sale, dorind sa fie capabil a vedea lumea dintr-o altă perspectivă, mai "însorită"/optimista: "Dezleagă minţii mele taina/Şi legea farmecelor firii (...) /Dă-i raza soarelui de vară/ Pleoapei mele ostenite." Următoarele strofe releva faptul că acesta nu se limitează la a cere numai alungarea patimilor sale. În dorința de a rezona cu întreg universul, dorește sa fie capabil a empatiza cu restul sufletelor" Şi de durerea altor inimi/ Învaţă-mă pe mine-a plânge.(...) /Ci jalea unei lumi, părinte, Să plângă-n lacrimile mele."
Acesta invocă atât prezentul, cât și trecutul, luând asupra-și tot amarul și toată apăsarea veacurilor trecute.
Sfârșitul poeziei ilustrează un mediu agitat, redat prin termeni precum:" furtună"," se zbate", "înfiorate". Toate cele ce se abat asupra lumii sfârșesc însa într-o cântare la unisol (o poezie) , în care se împletesc toate amărăciunile omenirii, fiecare fiinta în parte rezonând cu ea.
Din punct de vedere figurativ, poezia poate fi privita din perspectiva poetului care preia experiente, trăiri, influente, de multe ori negative, pe care transpunându-le într-o poezie, reușește sa transmită cititorului ideea speranței intr-un viitor mai bun, mai luminos. (estetica urâtului: "Din bube, mucegaiuri și noroi/ Iscat-am frumuseți și prețuri noi")