V.Citiți cu atentie textul de mai jos

3p

In numele Poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara: Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia) in hotarele sale dintre Prut, Nistru, Dunăre şi Marea Neagră şi vechile granite cu Austria ruptà de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in punerea dreptului istoric si a dreptului de neam pe baza principiului că popoarele singure sd-şi hotărască soarta lor, de azi inainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, Romania"

VI. Pornind de la acest text, raspundeți urmatoarelor cerinte 1. Precizați data la care Basarabia s-a unit cu Románia

2. Transcrieți din text argumentele aduse in favoarea Unirii.

3. Numiti organul reprezentativ care s-a pronuntat in favoarea Unirii VII. Realizeaza un text din 10 enunturi la subiectul..Recunoaşterea internaținalà a Unirii romanilor

din 1918"

9p

Declaratia de unire a Basarabiei cu Románia​

Răspuns :

Răspuns:

1.) 27martie/9aprilie 1918

2.)Că popoarele singure să-și hotărască soarta

3.)

1 Decembrie 1918 înseamnă pentru români izbânda dreptului şi a dreptăţii, câştigate cu atâtea dureri şi trudă. Izbucnind în iulie 1914 primul război mondial.

I.C. Brătianu, primul ministru de atunci al României vechi, cel mai mare bărbat politic pe care l-au dat românii în secolul XX, a avut sfânta viziune că noi ne putem folosi de teribila conflagraţie pentru a ne aduna cu toţii la un loc. Şi a angajat ţara în război de partea puterilor Antantei (Anglia, Franţa, Rusia, Italia, din 1917 SUA), dar nu oricum, ci condiţionat; după doi ani de tratative, guvernul unei ţări mici şi nedezvoltate, dar bogate şi cu un potenţial uman viguros, reuşea să-i condiţioneze pe cei mari şi puternici să garanteze României, prin tratat oficial şi solemn, dreptul la reîntregire naţional-statală. Sfârşitul războiului, în noiembrie 1918, i-a aflat pe români în tabăra învingătorilor şi astfel a fost posibilă unica zi de 1 Decembrie. Dar jertfele şi distrugerile plătite de popor şi tară doar în anii războiului au fost nemaiîntâlnite: 800.000 de oameni din armată şi din populaţia civilă au fost ucişi de inamic sau au fost seceraţi de foamete, frig şi epidemii, respectiv 11 la sută din populaţia tării vechi;(1) teritoriul naţional a fost teatru de război, bogăţiile noastre, iarăşi, au fost barbar jefuite de nemţi, austrieci, unguri, bulgari, turci. Li se adaugă pierderile nesfârşite în vieţi omeneşti şi bunuri materiale, distrugerile mari suferite de românii din Transilvania şi Bucovina în anii de război.