In figura 7 este prezentată schița cântarului roman (aflat în echilibru, fără corp pe talerul T). Tija AB este omogenă, C este un cursor ce se poate deplasa pe tija AB, iar la capătul A se află o contragreutate (un disc).
a) Reprezintă toate forțele ce se exercită asupra cântarului aflat în echilibru, când nu
există niciun corp pe taler.
b)Pentru cântărirea unui sac cu cartofi, acesta se pune pe talerul Tși se deplasează cursorul C, de masă m= 500 g, pe distanţa b = 40 cm, spre capătul B, pentru refacerea
echilibrului. Cunoscând distanţa a = 4 cm, determină masa sacului cu cartofi.​

In Figura 7 Este Prezentată Schița Cântarului Roman Aflat În Echilibru Fără Corp Pe Talerul T Tija AB Este Omogenă C Este Un Cursor Ce Se Poate Deplasa Pe Tija class=

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

In general fortele de greutate se reprezinta ca niste sageti verticale in jos. In problema avem asa: una este contragreutatea din A. Contragreutatea compenseaza greutatea tijei pe portiunea OB, deci ar trebui de la jumatatea lui OB tot asa o sageata in jos, si mai trebuie inca una pentru cursor. Marimile fortelor nu sunt date deci nici lungimile nu se pot preciza, cel mult compara intre ele, de exemplu contragreutatea mai mare decat cea de la jumatatea lui OB. Din punctul O in sus ar trebui forta de tensiune care sustine cantarul, asta ceva mai lunga pt ca sustine tot.

Dat fiind ca este un calcul algebric si avem datele in aceleasi marimi, putem merge cu ele netransformate. Daca aveam de calculat viteze, forte, lucru mecanic etc, trebuia transformat in unitati din sistemul international, altfel ieseau valori aiurea.  

Cantarul este o parghie de gradul 1. Notam:  

Gc=greutatea cursorului

Gsac=greutatea sacului

Scriem produsele dintre forte si brate.

Gsac*a= Gc*b

scoatem Gsac

Gsac=Gc*b/a

msac*g=mc*g*b/a

impartim cu g si avem

msac=mc*b/a=500*40/4=5000g=5kg

Spor