Răspuns :

Răspuns:

Cartea reprezintă modalitatea prin care scriitorul își exprimă trăirile și opiniile despre lume și viață. În poezie, autorul se exprimă prin intermediul eului liric care își transmite și emoțiile în moduri artistice.

În poezia "Testament" de Tudor Arghezi, CARTEA, creație elaborată cu trudă de poet și lăsată drept unică moștenire, "hrişovul vostru cel dintâi" se împletește armonios cu corzile viorii unde este concentrată revolta socială, astfel relația dintre carte și vioară este una strânsă, acestea lucrând împreună la transmiterea ideilor poetice într-un stil profund și pătrunzător. Cartea este considerată în poezie ca fiind un element fundamental al existenței umane, un document similar Bibliei.

Durerea neamului românesc este prezentată prin vioara metaforizată, instrument mult mai reprezentativ pentru om decât o poezie clasică. O singură vioară care cântă revolta neamului  "Pe care ascultând-o a jucat/ Stăpânul, ca un ţap înjunghiat" este de ajuns pentru a transmite emoțiile, sentimentele și gândurile oamenilor de rând grămădite/adunate în universul arghezian; astfel, vioara are o putere extraordinară asupra celui ce o ascultă. Vioara participă și ea la transfigurarea socialului în estetic.

Sper că te-am ajutat!