Răspuns :
Imunitatea dobandita in mod natural poate fi innascuta sau adaptativa.
Imunitatea innascuta este cea cu care ne nastem si care nu se modifica pe parcursul anilor, dar nici nu este capabila sa ofere protectie pe termen lung organismului.
Imunitatea adaptativa este cea pe care o dobandim in timp ca urmare a faptului ca intram in contact cu agenti patogeni, iar organismul este setat sa-si creeze anticorpi. Astfel, agentul patogen este memorat, iar la un nou contact, organismul isi va folosi anticorpii creati pentru anihilarea sa. Este deosebit de importanta pentru mentinerea sanatatii
Imunitatea dobandita in mod artificial presupune expunerea la anumiti agenti patogeni in mod intentionat pentru a crea rezistenta organismului si cea mai comuna cale este vaccinarea.
Imunizarea dobandita prin vaccinare este o metoda de imunizare artificiala valabila pe termen lung. Astfel, prin vaccin, se introduc in organism cantitati mici de agenti patogeni, incapabili sa declanseze o boala, dar si antigeni, substante care stimuleaza productia de anticorpi, in vederea formarii unei memorii celulare, iar la un nou contact cu agentul patogen, organismul deja sa dispuna de anticorpii necesari pentru anihilarea sa.
Imunizarea dobandita prin serumizare este o metoda de imunizare artficiala valabila pe termen scurt, in majoritatea cazurilor, activa doar pentru 30 de zile. Astfel, prin administrarea serurilor imune, se introduc in organism niste anticorpi specifici anumitei boli care sunt sunt capabili sa lupte cu aceasta o perioada scurta.
In sezonul rece cele mai multe persoane se confrunta cu diferite afectiuni ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a sistemului imunitar. Faptul ca organismul este expus constant la virusi si bacterii, care se inmultesc considerabil in sezonul rece ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile, face ca sistemul imunitar sa devina vulnerabil in fata bolilor.
Explicație:
sper ca este bine spor la lecții in continuare