Răspuns :
Răspuns:
idei și exemple:
decantarea apă cu nisip; apă cu petricele
filtrare apa cu praf de creta; apa cu praf de cărbuni
cristalizare obținerea zaharului; recristalizare sarii
distilarea obținerea alcoolului;obținerea apei oxigenate
Ceea ce se vede în imagine este filtrare. Sper că te-am ajutat !!
Explicație:
Decantarea este operația de sedimentare sub acțiunea gravitației a particulelor solide aflate în suspensie într-un lichid. E folosită frecvent în alimentația cu apă, ca primă fază de limpezire a apei de suprafață sau în procesul de recuperare a apelor uzate, la stațiile de epurare. Decantarea se folosește și în diverse procese chimice și hidrometalurgice (de exemplu în procesul tehnologic de preparare mecanică a minereurilor), dar și în industria alimentară (de exemplu la vinificație și prepararea berii)[1]. Decantarea pe scară largă se face în bazine de decantare numite și decantoare.
Filtrarea este o operație mecanică sau fizică de separare din soluții sau gaze, printr-un filtru, a unor substanțe (particule) solide, insolubile, dar cu densitate apropiată de cea a lichidului sau gazului în care se găsesc.
În general, operația se realizează prin trecerea amestecului printr-un corp poros, prin centrifugare sau prin forțe electrostatice. Are ca scop curățarea fluidului, recuperarea fazei solide sau obținerea ambelor faze. Filtrarea apei are două scopuri: îndepărtarea materiilor în suspensie și eliminarea microorganismelor, a germenilor etc.
Distilarea este procesul de separare care presupune trecere a unui amestec lichid în stare de vapori prin fierbere, urmată de condensarea vaporilor obținuți.[1]
Distilarea este un procedeu fizic de purificare, care se produce în 2 etape:
etapa I: trecerea din stare lichidă în stare gazoasă;
etapa II: trecerea din stare gazoasă în stare lichidă.
Distilarea este folosită în special pentru a separa un component lichid dintr-un amestec de lichide, solubile unul cu celălalt, cu puncte de fierbere diferite.
Cristalizarea este procesul (poate fi natural sau artificial) de formare a unor cristale solide dintr-o soluție, topitură sau mai rar dintr-un gaz. De asemenea, cristalizarea poate fi folosită și ca o metodă de separare a unui amestec solid-lichid, astfel că masa de solvat trece din fază lichidă, de dizolvat, în fază solidă. În laborator cristalizarea se face de obicei într-un cristalizor.