Răspuns :

Răspuns:În opinia mea, textul suport "Balaurul cel cu sapte capete" cules de Petre Ispirescu apartine speciei basm deoarece basmul este specia genului epic în proză, în care întâmplări fantastice se împletesc cu cele reale, iar forțele binelui se luptă cu cele ale răului și eroul este înzestrat cu puteri supranaturale.

În primul rând, reperele spatio-temporale sunt vagi: "un loc"; "aproape de groapă". Întâmplările relatate au caracter fantastic: un grup de voinici pleaca în cautarea balaurului pentru a se confrunta cu acesta. În timp ce voinicii dormeau, balaurul apare , iar un tânăr îi taie capetele ("hârșt! și-i mai taie unul, și așa câte unul pânã îi taie sase capete").

În al doilea rând, eroul întâmplărilor este un viteaz care participă la actiune și el reprezinta binele. Din structura "îmbărbătându-se, se repezi, se luptă până la moarte" reies calitățile de curaj si vitejie ale viteazului. Cifra magica este sapte,iar tema basmului este lupta dintre bine si rău. Din lupta aceasta iese câștigător întotdeauna binele și de aceea basmul are scop educativ.

În concluzie, cu argumentele de mai sus am demonstrat ca textul suport "Balaurul cel cu sapte capete" cules de Petre Ispirescu este un basm

Explicație: