Răspuns :

Răspuns:

Sa va= pronume reflexiv, subiect neexprimat, inclus, persoana a II-a, numar plural

Ok, o să îți dau și puțină teorie, întrucât mie îmi place foarte mult ca atunci când dau un răspuns, să fac oamenii să înțeleagă.

Trebuie să știi că pronumele este un substitut (adică înlocuitor) al substantivului. Pronumele reflexiv arata o acțiune efectuată de către o persoana, iar rezultatul respectivei acțiuni se reflectă tot asupra acelei persoane. Mai exact, în gramatică, se observa acest lucru prin faptul ca atât pronumele cât și verbul au aceeași persoana și același număr. Un ex (Mă spăl -> "Mă" este persoana 1, nr singular ; "spăl" este tot persoana 1, nr singular => "Mă" este pronumele reflexiv în cadrul acestui enunț).

Dacă ai înțeles până aici (ceea ce chiar m-ar bucura), am să revin asupra exercițiului tău:

Să vă îngrijiți mai bine în viitor!

"Vă" este pronumele reflexiv. Ai putea să mă întrebi "de ce" sau cum mi-am dat seama? După aceleași mecanism, ca și cel de mai sus, observăm că "vă îngrijiți" vine de la verbul reflexiv "a se îngriji". Vă este persoana a 2-a, nr plural, îngrijiți este tot persoana a 2-a, nr plural.

Pentru analiză, va trebui să specifici dacă ai forma accentuată sau neaccentuată, dacă forma este proprie sau împrumutată de la pronumele personal (de acest aspect iti dai seama în funcție de persoana. Ai forme proprii doar la persoana a 3-a, la persoana 1 și a 2-a sunt împrumutate de la pronumele personal), trebuie sa mai specifici, în analiză, persoana, numărul, cazul și funcția sintactică.

"vă" - pronume reflexiv, persoana a 2-a, nr plural, forma neaccentuata (forma accentuată ar fi fost "pe voi"), forma împrumutată de la pronumele personal (ai persoana a 2-a, tocmai ce am specificat), cazul Acuzativ și funcția sintactica de complement direct (deoarece pui întrebarea complementului direct și anume "pe cine?" - > pe voi, vă).

Sper din suflet că ai înțeles! Aștept cu mare drag întrebări, dacă ai! SUCCES!