Răspuns :
INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, locul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.
Întotdeauna castelele au reprezentat o atracție deosebită pentru turiști. Călătoria mea în județul Hunedoara a fost marcată într-un mod plăcut de vizita la Castelul Corvinilor. Un castel cu o istorie fascinantă și plin de legende care mai de care mai interesante.
CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).
Castelul Corvinilor este un castel medieval din județul Hunedoara. Este impunător, fiind un adevărat monument al arhitecturii gotice din România. Ghidul m-a întâmpinat încă de la intrare și mi-a acordat multe informații importante despre această cetate. Vechimea sa datează din secolul al XV-lea, când a fost ridicat de domnitorul Iancu de Hunedoara. În acea vreme, cetatea avea atât rol civil, cât și rol militar. Turul interior a fost fascinant, pentru că holurile erau lungi și înalte, iar camerele foarte spațioase. Decorul medieval, obiectele de mobilier și frumusețea podoabelor expuse te făceau să crezi că trăiești acele timpuri istorice. Câtă frumusețe puteau să realizeze în acele timpuri atât de îndepărtate! Unele dintre cele mai importante părți ale construcției medievale sunt Turnul Ne boisa și Turnul Capistrano. Însă, Sala Cavalerilor m-a fascinat pe mine cel mai mult, pentru că armurile expuse erau mari și transmiteau forța și curajul din luptele cavalerilor. Curtea castelului era luminoasă și avea în mijloc o fântână adâncă despre care există o legendă. Potrivit acestei legende, trei prizonieri turci au săpat în căutarea apei sub promisiunea că vor fi eliberați dacă o vor găsi. Totuși, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt și după 15 ani de muncă asiduă la fântână, aceștia nu au fost eliberați. Se spunea în acele vremuri că pe zid exista inscripția „Apă ai, inima n-ai”, însă, de fapt, aceasta se traduce "Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică".
Îmi imaginam cum trăiau domnitorii mari în acel loc atât de impunător, cum se desfășurau planurile pentru bătălii și cum erau organizate evenimentele din perioada medievală. Îmbrăcămintea specific medievală expusă era superbă! Toți angajații castelului, care ne primeau veseli, erau îmbrăcați în veșminte de pe timpuri, iar locul parcă era desprins de lumea contemporană.
ÎNCHEIERE - o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.
Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase din România și din lume, oferindu-le turiștilor o frescă a lumii medievale și o lecție despre truda oamenilor care au realizat un monument arhitectural superb, care a rămas atât de iubit până în ziua de astăzi.
╔════════♡
Explicație:
╚════════♡
COMPUNERE DESCRIPTIVĂ - reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta caracteristicile subiectului ales de autor, precum un peisaj din natură, o ființă dragă, un obiect etc..
Caracteristici:
- modul de expunere predominant este descrierea;
- accentul se pune pe descrierea caracteristicilor subiectului;
- personajele alese sunt descrie cu lux de amănunte, fiindu-le evidențiate trăsăturile fizice și sufletești;
- abundența adjectivelor care determină substantive;
- limbaj expresiv, cu numeroase figuri de stil și imagini artistice.
╔══════════════════════♡
Echipa #BrainlyRO vă urează succes!
╚═══════════════════════♡