Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

a)La scripetele fix, scripetele este agatat in tavan (de-asta se numeste fix) iar obiectul de ridicat "atarna" in cablu de o parte a scripetelui, iar omul trage de cablu din partea cealalta, deci ca sa echilibreze, trebuie sa traga cu o forta cat greutatea obiectului.

b)La scripetele mobil, obiectul este agatat de scripete, iar cablul dintr-o parte este prins in tavan iar omul trage de cablul din cealalta parte, deci greutatea obiectului este distribuita egal in cele doua parti ale cablului, asadar G/2 pe fiecare, omului revenindu-i deci G/2.

Atentie, ti se da m si se cere forta, forta generata de m este G=mg.

c) La orice parghie, indiferent de ordin, e valabila egalitatea:

Fa*Ba=Fr*Br, unde Ba si Br sunt lungimile bratelor, activa si rezistenta, Fa si Fr fortele, activa si rezistenta. O problem des intalnita pentru rezolvare este identificarea bratelor si a lungimilor lor. Fiecare brat e delimitat intr-o parte de punctul de sprijin, iar in partea cealalta de punctul de aplicare a fortei respective, Fa pentru Ba, si Fr pentru Br.

In cazul nostru de parghie de genul I, o schema simpla arata cam asa:

Fr---------Ps---------------Fa

unde Ps este punctul de sprijin. Conform cu ce am zis mai sus, Ba tine de la Ps la Fa, iar Br de la Ps la Fr. Daca ar fi sa desenezi si fortele, Fa ar fi in jos, ca apasa, iar Fr tot in jos, ca atarna. Mai observam ca Ba+Br=L

Nu stiu ce inseamna bn la tine, dar acum ar trebui sa fi inteles si sa poti rezolva.